VTT kehitti sellusta elintarvikepakkausmateriaalin

29.1.2021 11:26Uutiset » Pakkaukset
Uusi Thermocell-kalvo on ohutta ja sitä voidaan myös kuumasaumata pakkausten valmistajien vakiolaitteissa. Kuva: VTT.

VTT testaa selluloosasta ja rasvahapoista valmistettua Thermocell-muovikalvoa elintarvikepakkausten tuotantoon yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa. Thermocell-muovimateriaalia aiotaan käyttää fossiilisen muovin tapaan. Kehitystyön ansiosta monet kalvon ominaisuudet vastaavat jo elintarviketeollisuuden vaatimuksia ja yhteistyö on edennyt teollisen tuotannon testaukseen.

Pakkausmateriaalien uusiutuva alkuperä ja kierrätettävyys kiinnostavat VTT:n mukaan yhä enemmän niin kuluttajia kuin pakkaajiakin. Öljypohjaisille eli fossiilisille muoveille etsitään biopohjaisia vaihtoehtoja, joita voisi työstää, käyttää ja kierrättää kuten perinteisiä muoveja. Yhdeksi ratkaisuksi on nousemassa kasvien rakenneaine, selluloosa, joka koostuu muovien tapaan suurista polymeerimolekyyleistä.

Kun selluloosaa tuotetaan puusta, se ei kilpaile ruoantuotannon kanssa, kuten moni muu biomateriaali. Lisäksi selluloosan tuotannossa on jo vakiintuneet ja tehokkaat tuotantomenetelmät. Selluloosasta puuttuu alun perin kuitenkin yksi pakkausmuoveille tärkeä ominaisuus: termoplastisuus eli lämpömuovattavuus.

VTT:n kehittämän menetelmän avulla selluloosasta ja biopohjaisista rasvahapoista voidaan tuottaa termoplastista Thermocell-muovia, joka sopii muun muassa kappaletavaroiden valuun, paperin ja kartongin päällystämiseen sekä 3D-tulostamiseen. Kehitystyön painopiste on tällä hetkellä kalvojen valmistuksessa ekstruusio- eli suulakepuristusmenetelmällä.

– Olemme jo siirtyneet laboratoriosta isommille koneille ja parantaneet samalla kalvon laatua. Tavoitteenamme on osoittaa, että Thermocell-kalvoa voidaan valmistaa teollisesti samoilla laitteilla kuin perinteisiä muovikalvoja ja että sen ominaisuudet sopivat elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Tämän vuoksi tutkimustyöhön osallistuvat myös Arla Foods, Paulig sekä Wipak, sanoo tutkimustiimin päällikkö Jarmo Ropponen VTT:ltä.

– Pääpaino lähivuosien pakkauskehityksellemme on kierrätettävyydessä. Uusiutuvien, biopohjaisten materiaalien kehitys tukee pitkän tähtäimen tavoitteitamme. Thermocell-materiaalin kehitys edellyttää vielä työtä muun muassa koneajettavuuden ja säilyvyyden takaamiseksi. Halusimme lähteä tukemaan materiaalikehitystä, jotta tuotteidemme vaatimukset tulevat huomioiduksia jo varhaisessa vaiheessa kehitystä, sanoo strategisesta pakkauskehityksestä vastaava Kati Randell Pauligilta.

Share: