Valio vähentää ja kierrättää muovia pakkauksissaan

31.3.2021 15:41Uutiset » Pakkaukset
Valion Grandi-pillimehuihin vaihdetaan kevään 2021 aikana paperipillit muovisten tilalle. Kuva: Valio.

Valio vähensi tuotepakkauksistaan muovia 23 miljoonan ostosmuovipussin verran vuoden 2020 aikana. Tulevaisuudessa Valio jatkaa muovin vähentämistä ja kierrätysmuovin määrän kasvattamista sekä kasvipohjaisten materiaalien suosimista pakkauksissaan. Myös kiertotalousajattelu kasvattaa jatkossa merkitystään.

Valion tiedotteen mukaan moni ympäristöystävällinen innovaatio syntyy tavallisten kaupassa kävijöiden ansiosta.

– Olemme saaneet runsaasti palautteita, joissa on toivottu muovin vähentämistä. Vuonna 2020 vähensimme muovin määrää yhteensä 485 000 kiloa. Esimerkiksi Valion juustoviipaleet ovat nyt aiempaa ohuemmissa paketeissa, ja Valio Grandi pillimehuihin vaihdetaan kevään 2021 aikana paperipillit muovisten tilalle. Fiksut, ympäristöviisaat pakkaukset helpottavat myös kodin kierrätysrumbaa. Uudistetun juustopakkauksen voi puristaa pieneksi mytyksi, ja se vie vain vähän tilaa muovinkeräyslaatikossa, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama.

Valio on myös parhaillaan uusimassa pakkausten kierrätysmerkintöjä. Selkokieliset pakkausten kierrätysmerkinnät löytyvät entistä helpommin pakkauksista.

Muovi on kuitenkin tiedotteen mukaan ominaisuuksiltaan toistaiseksi paras raaka-aine elintarvikkeiden turvalliseen pakkaamiseen ja ruokahävikin ehkäisemiseen. Siksi sitä pyritään nyt käyttämään entistä ympäristöviisaammin ja tehokkaammin myös Valiolla.

– Pelkästään Valion tehtailla Suomessa valmistetaan päivittäin satoja eri tuotteita, ja tuotepakkauksia käytetään vuosittain karkeasti arvioituna miljardin kappaleen verran. Poistimme viime vuonna esimerkiksi Valio PROfeel vanukkaiden pakkauksista muovikannet ja lusikat, ja pelkästään siten vähensimme pakkausmuovia vuositasolla noin 150 000 kiloa. Määrä vastaa noin seitsemää miljoonaa kaupan muovikassia, kertoo Pilkama.

Vuonna 2020 Valion käyttämästä pakkausmuovista 24 prosenttia oli kasvipohjaista. Kierrätysmuovista valmistettuja pakkausmateriaaleja käytettiin 250 tonnia, joka vastaa 10,9 miljoonaa puolen litran panttipulloa.

Share: