Teknos kehittää biojopohjaista pakkauspinnoitetta

9.4.2021 09:48Uutiset » Pakkaukset
Pabocon kehittämä ensimmäisen sukupolven paperipullo valmistetaan kestävästi tuotetusta paperimateriaalista, joka on pinnoitettu Teknoksen suojapinnoitteella. Kuva: Paboco.

Kotimainen maalivalmistaja Teknos kehittää elintarvikepakkauksiin uudenlaista biopohjaista suojapinnoitetta yhteistyössä suomalaisen biomateriaaliyritys Brightplussan kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tiedotteen mukaan kehittää biopohjaisia ja -hajoavia ratkaisuja, joilla voidaan lisätä elintarvikepakkausten ympäristöystävällisyyttä.

Paperista ja kartongista valmistetut elintarvikepakkaukset ja tarjoiluastiat on usein pinnoitettu ohuella muovikalvolla, mikä voi aiheuttaa haasteita tällaisten pakkausten kierrätykselle ja lisätä syntyvän jätteen määrää. Teknoksen ja Brightplussan uusi, kehitteillä oleva suojapinnoite on biopohjainen ja biohajoava. Pinnoitteella voidaan korvata perinteinen fossiilipohjainen muovikalvo.

– Korvaamalla muovikalvo tällä uudella biopohjaisella pinnoitteella voimme parantaa elintarvikepakkausten ympäristöystävällisyyttä ja vähentää niistä syntyvän jätteen määrää. Ratkaisu voi myös mahdollistaa kuitumateriaalien laajempaa käyttöä ruokapakkauksissa, kertoo Teknoksen Group Commercial Manager Tuomas Aspiala.

Teknoksen ja Brightplussan yhteistyössä käynnistyy nyt toinen vaihe. Ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin biopohjainen materiaali. Toisessa vaiheessa ratkaisua ryhdytään pilotoimaan.

– Olemme tehneet kehitystyötä noin vuoden ajan, ja on hienoa päästä yhteistyössä seuraavaan vaiheeseen. Toisessa vaiheessa tarkoituksenamme on kehittää materiaalin toiminnallisuutta. Lisäksi otamme valtavia askelia materiaalin skaalaamisessa ja pilotoimisessa. Tämän vuoden aikana tavoitteena on varmistaa raaka-aineen kaupallinen saatavuus teollista tuotantoa varten, kertoo Jarkko Leivo, teknologiajohtaja, Brightplus Oy.

Share: