Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Pakkausmarkkinat vakaalla kasvu-uralla

19.11.2021 09:43Uutiset » Pakkaukset
Verkkokauppa on kasvattanut kraftliner-kartongin kysyntää. Stora Enso on lisännyt sen tuotantoa Oulussa. Kuva: Stora Enso.

Maailman pakkausmarkkinat ovat palanneet vakaaseen kasvuun pandemiavuoden 2020 jälkeen. Tutkimuslaitos Smithersin tutkimuksen mukaan markkinat kasvavat nyt vajaan viiden prosentin vuosivauhdilla. Kuitupohjaisten pakkausten kysynnän ennustetaan kasvavan eniten seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä tietää hyvää Suomen metsäteollisuudelle ja pakkausteollisuudelle.

Kuitupohjaisiin pakkauksiin sisältyvät aaltopahvista, taivekartongista ja nestepakkauskartongista tehdyt pakkaukset. Aaltopahvin kysyntä on kasvanut verkkokaupan kasvun myötä pandemian aikana. Tämä muutos on Smithersin mukaan jäämässä pysyväksi kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksen vuoksi. Taivekartongin kysyntää kasvattaa sen käyttö luksuspakkauksissa, lääkkeissä, juomissa ja kertakäyttöpakkauksissa.

Vastuullisuustavoitteet muuttavat markkinoita

Kuitupohjaisten pakkausten suosio perustuu tutkimuksen mukaan brändien vastuullisuustavoitteiden ja kiertotalouden vaatimusten aiheuttamaan paineeseen muuttaa pakkauksia.

Smithersin mukaan toiseksi nopeimmin seuraavan viiden vuoden aikana tulevat kasvamaan muoviset kiinteät ja joustopakkaukset. Niitä vauhdittavat design-innovaatiot ja kierrätystekniikoiden kehittyminen. Lisäksi kehittyvillä markkinoilla muovipakkaukset ovat suosittuja, kun siirrytään ostamaan pakattuja tuotteita enemmän.

Tutkimuksen mukaan hitaammin tulee kasvamaan lasin, metallin ja paperin käyttö pakkauksissa. Monomateriaalikalvot alkavat korvata monikerroslaminaatteja muovipakkauksissa.

Toimialoista eniten pakkausten ostojaan tulee kasvattamaan terveydenhuoltoala. Toiseksi nopeinta kasvu on elintarvikkeiden ja juomien pakkauksissa.

Smithersin tutkimus ”The Future of Global Packaging to 2026” ennustaa maailman pakkausmarkkinoiden kasvavan keskimäärin 3,9 % vuodessa 2021–2026. Tänä vuonna markkinan arvo nousee 1,1 triljoonaan Yhdysvaltain dollariin.

Kuitupohjaisten pakkausten kysyntä kasvaa

Pakkausmarkkinoiden kehitys tarjoaa suuria mahdollisuuksia Suomen metsäteollisuudelle ja pakkausteollisuudelle. Metsäteollisuus ry tilasi konsulttiyritys Afryltä analyysin metsäteollisuuden tuotteiden globaalista kysynnästä vuoteen 2035 saakka. Kesäkuussa 2021 julkaistun analyysin mukaan kysyntä kasvaa kaikissa päätuoteryhmissä paino- ja kirjoituspapereita lukuun ottamatta. Kysyntää on sekä nykyisille tuotteille että uusille kasvutuotteille.

Kuitupohjaisten kuluttajapakkausten markkina kasvaa analyysin mukaan keskimäärin 2,9 % vuodessa aikajaksolla 2019–2035. Kuitupohjaisilla ratkaisuilla voidaan korvata muovia monissa pakkaussovelluksissa. Pakkauksia koskeva lainsäädäntö on tässä muutoksessa merkittävässä roolissa erityisesti Euroopan markkinoilla.

Pakkausmateriaaleista nopeimmin kasvavia tulisivat olemaan kuituvalospakkaukset, taivekartonki ja kuppikartonki. Afry Management Consultingin tutkimus on nimeltään ”Uusien ja kasvutuotteiden potentiaali 2035”.

Reino Lantto

Kuituvaloksella voidaan korvata styroksia pakkauksen sisäosana. Kuva: Ecopulp.
Array
Share: