Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Muotoonpuristettu puukuitu kiinnostaa pakkaajia

9.6.2022 09:55Uutiset » Pakkaukset
Stora Enso ja Picadeli toivat markkinoille puukuidusta puristettuja kuitukansia korvaamaan kertakäyttöisiä muovikansia salaattipakkauksissa. Kuva: Stora Enso.

Puukuidusta tehdyt muotoonpuristetut pakkaukset haastavat nyt muovipakkauksia. Monet metsäteollisuuden ja yhtiöt kehittävät niistä vaihtoehtoja aktiivisesti. Pakkausten valmistaja Huhtamäki investoi puolestaan sata miljoonaa dollaria laajentaakseen muotoon puristettujen kuitupakkausten valmistuskapasiteettiaan Pohjois-Amerikassa.

Investoinnin myötä Huhtamäki voi tiedotteen mukaan palvella Pohjois-Amerikassa entistä paremmin nykyisiä ja uusia asiakkaita laajalla valikoimalla kestäviä, täysin kierrätettäviä ja kompostoitavia kuitupohjaisia pakkausratkaisuja, jotka on valmistettu sataprosenttisesti kierrätetystä pohjoisamerikkalaisesta raaka-aineesta.

Investointi uuteen valmistuskapasiteettiin mahdollistaa uusien vastuullisten kuitupohjaisten tuotteiden, kuten kananmunapakkausten ja kuppipidikkeiden, valmistamisen. Tuotteet valmistetaan Huhtamäen kehittämillä koneilla ja investointi edistää myös tuotannon tehokkuutta.

Aiemmin tänä vuonna Huhtamäki ilmoitti Saksan Alfissa sijaitsevan tuotantolaitoksensa olevan siirtymässä muovituotteiden valmistamisesta sileiden muotoonpuristettujen kuitutuotteiden tuotantoon vastatakseen muovittomien elintarvikepakkausten kasvavaan kysyntään. Tällä modernilla, automatisoidulla tuotantoyksiköllä on tulevaisuudessa valmius valmistaa vuosittain jopa 3,5 miljardia kuitutuotetta. Alfin yksikkö tulee olemaan tuotantokapasiteetiltaan ensimmäinen näin suuren mittakaavan tehdas Euroopassa.

Stora Enso kasvattaa kuitukapasiteettiaan

Myös Stora Enso on kasvattanut muotoonpuristetun kuidun tuotantokapasiteettiaan Euroopassa. Yrityksen PureFiber -muotoonpuristettua kuitua voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin, mukaan lukien kertakäyttöiset elintarvikepakkaukset, kuten muovittomat kupit, kulhot, avattavat pakkaukset, lautaset ja kannet.

Hyvä esimerkki tämän kuidun käyttömahdollisuuksista on yhteistyö, jossa Stora Enso ja take-away -salaattibaariyritys Picadeli toivat markkinoille uusiutuvista raaka-ainesta valmistettuja kuitukansia korvaamaan kertakäyttöisiä muovikansia salaattipakkauksissa.

Stora Enso on investoinut muotoonpuristettujen kuitutuotteiden tuotantolinjaan ja siihen liittyvään infrastruktuuriin erityisesti Hylten tehtaalla Ruotsissa. Teknologian avulla voidaan valmistaa täysin muovittomia muotoonpuristettavia kuitutuotteita.

Metsä Group kehitti 3D-kuitutuotteen

Myös Metsä Group haluaa tulla muotoonpuristettujen tuotteiden markkinoille. Konsernin innovaatioyhtiö Metsä Springin uusi 3D-kuitutuote on nimeltään Muoto. Sitä on valmistettu Äänekoskella Metsän ja Valmetin koetehtaassa toukokuusta 2022 lähtien. Tuotetta valmistetaan Metsä Groupin omista puukuiduista.

Muoto on tiedotteen mukaan uusi avaus pakkausmarkkinoilla. Sen lähtökohtana ovat helppokäyttöisyys, vastuullisuus, skaalautuvuus ja huipputeknologia. Tuotteet puristetaan lopulliseen muotoonsa uudenlaisella teknologialla, ja niiden ominaisuuksia voidaan räätälöidä tuotantoprosessissa käyttötarkoituksen mukaan

Muoto on nyt tiensä alkutaipaleella, jossa tuoteominaisuuksia ja valmistusmenetelmää kehitetään ja tuotteen potentiaalia testataan markkinoilla. Jos markkinoiden kiinnostus ja tuotteen toimivuus pystytään laajassa mittakaavassa osoittamaan, Metsä Group harkitsee suuremman tuotantolaitoksen rakentamista.

Reino Lantto

Metsä Group tekee koetehtaassa muotoonpuristetuotteita. Kuva: Metsä Group.
Share: