Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kertakäyttöastioilla on vahvuutensa noutoruokailussa

30.6.2022 09:47Uutiset » Pakkaukset
Huhtamäen kehittämä kuitupohjainen jäätelökuppi ja sen kansi korvaavat PS- ja PET-muovista tehdyt Sundae-jäätelön pakkaukset. Kuva: Huhtamäki/Jussi Ratilainen.

Paperipohjaiset kertakäyttöastiat ovat vastuullisempi ratkaisu noutoruokailussa kuin uudelleenkäytettävät astiat. Tähän tulokseen on raportissaan tullut konsulttiyritys Ramboll, joka on tutkinut noutoruokailussa käytettävien kertakäyttöisten pakkausten ja uudelleenkäytettävien astioiden ympäristövaikutuksia.

Ramboll teki 26 aiemmin julkaistuista tieteellisistä tutkimuksista meta-analyysin, joka osoittaa uudelleenkäytettävien astioiden aiheuttavan ylimääräisiä ympäristörasitteita, kun niitä käytetään noutoruokailussa. Tästä johtuen uudelleenkäytettävät pakkaukset ovat huomattavasti paperipohjaisia kertakäyttöastioita vähemmän vastuullisia. Syynä tähän ovat astioiden puhdistukseen tarvittava energia ja vesi, takaisinottokuljetusten ilmastovaikutukset ja noutoruokajärjestelmille ominainen astioiden rikkoutumistaajuus.

Rambollin European Paper Packaging Alliancelle (EPPA) aiemmin tekemät elinkaariarvioinnit osoittivat, että uudelleenkäytettävien astioiden hiilijalanjälki oli 2,8 kertaa suurempi ja ne kuluttivat 3,4 kertaa enemmän makeaa vettä kuin paperipohjaiset pakkaukset, kun astioita käytettiin pikaruokaravintoloissa syötäessä.

– Rambollin uusi tutkimus lisää näyttöä siitä, että uudelleenkäytettävät astiat eivät ole kestävä ratkaisu ruokapalveluteollisuudelle, jolle ominaista on toimijoiden suuri määrä ja näiden tarjonnan monipuolisuus. Ottaen huomioon yhteiskuntiemme kohtaamat ympäristöhaasteet, poliittisten päättäjien on oltava erityisen tietoisia pakkausten energia- ja ilmastovaikutuksista. Uusiutuvista, vastuullisesti hankituista raaka-aineista valmistettujen paperipohjaisten pakkausten rooli ja hyödyt elintarvikejärjestelmissä on myös huomioitava, sanoo Thomasine Kamerling, Huhtamäen vastuullisuus- ja viestintäjohtaja.

Array
Share: