Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kartonkia voidaankin kierrättää 25 kertaa

13.1.2022 09:59Uutiset » Pakkaukset
Tämä täysin muoviton kartongista tehty tomaattilaatikko palkittiin European Carton Excellence -kilpailussa 2021. Kuva: Pro Carton.

Uuden tutkimuksen mukaan kartonkia voidaankin kierrättää paino- ja pakkausmateriaalina paljon pidempään kuin on uskottu. Itävallan Grazin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että kartonkia voidaan kierrättää ainakin 25 kertaa ilman että kuidun mekaaniset ominaisuudet heikkenevät. Tämä tekee materiaalista entistäkin paremman materiaalin ympäristön kannalta.

Tutkimus tehtiin vuonna 2021 Grazin teknillisessä yliopistossa. Tutkimuksessa kierrätettiin taivekartonkia (folding cartonboard) uudestaan ja uudestaan sen selvittämiseksi, miten kierrätys vaikuttaa materiaalin lujuuteen ja iskunkestävyyteen. Tutkimuksen mukaan mitään negatiivista vaikutusta ei näkynyt kartongin mekaanisissa ominaisuuksissa, eikä myöskään kuidun paisumiskapasiteetissa.

– Tutkimustulokset kumoavat selkeästi yleisen myytin, että kuitupohjaisia pakkauksia voidaan kierrättää vain 4–7 kertaa ennen kuin niiden ominaisuudet heikkenevät. Tutkimus osoittaa, että paperi- ja kartonkikuidut ovat paljon kestävämpiä kuin mitä on luultu, sanoo Winfried Muehling, Pro Carton -järjestön johtaja.

Pro Carton on Euroopan kartongin tuottajien järjestö, joka pyrkii edistämään kartongin kierrätystä. Kartongilla on järjestön mukaan elintärkeä rooli kiertotaloudessa. Nyt paperin ja kartongin kierrätysaste on noussut Euroopassa jo yli 84 prosentin. Euroopan metsäteollisuus on asettanut tavoitteekseen 90 prosentin kierrätysasteen vuoteen 2030 mennessä. Kartonki on myös biohajoava materiaali.

Kiertotalous vaatii myös ensikuidun käyttöä

Kierrätysmateriaalin lisäksi pakkauksissa tarvitaan jatkossakin ensikuitua.

– Kiertotalouden pyörimiseksi tarvitaan aina terve sekoitus ensikuitua ja kierrätyskuitua. Joillakin pakkausten käyttäjillä on erityisiä vaatimuksia pakkauksilleen ja vain ensikuitu käy. Tällaisia on esimerkiksi kun pakkaus on suorassa kontaktissa kosteaan tai rasvaiseen ruokaan kuten suklaaseen. Myös luksuspakkauksissa voi olla erityisiä vaatimuksia materiaalin valkoisuuden tai lujuuden suhteen ja niissä tarvitaan ensikuitua, Muehling sanoo.

Muehlingin mukaan kartonkiteollisuudelle on erittäin tärkeää, että kaikki kuitumateriaalit kerätään, lajitellaan ja kierrätetään. Hänen mukaansa ensikuitu ja kierrätyskuitu ovat yhtä tärkeitä kiertotaloudelle.

Kartonkipakkaukset voivat olla hyvin mielikuvituksellisia. Pro Cartonin nuorten suunnittelijoiden kilpailun 2020 finaalityöt. Kuva: Pro Carton.
Share: