HP:n tekniikka vauhdittaa kuitupakkausten tekoa

13.4.2021 16:00Uutiset » Pakkaukset
HP:n 3D-tekniikalla voidaan tehdä entistä helpommin kuitupakkausten muotteja. Kuva: HP.

HP on kehittänyt uuden 3D-tekniikan, jonka avulla voidaan suunnitella ja valmistaa kuitupakkausten muotteja entistä helpommin. Tämä nopeuttaa mm. suomalaisen Ecopulp Finland Oy:n kuitupakkausten tekoa. Kuitupakkausten käyttö kasvaa vaihtoehtona muovista tehdyille sisäpakkauksille.

HP:n tuotantoratkaisussa käytetään HP:n digitaalisen tuotannon ohjelmistoja ja dataa sekä HP:n teollisen 3D-tulostuksen tekniikkaa. Tällä korvataan perinteistä kuitupakkausten muottityökalujen tekoa, joka voi HP:n mukaan kestää 4-6 viikkoa. Uudessa ratkaisussa työkalun teko kestää 2 viikkoa.

– Etenkin pienissä sarjoissa suurena haasteena on ollut muottityökalujen valmistaminen sekä viimeistely. Monastikaan vaihtoehtona ei ole alumiinivalettu CNC-työstetty muodostusmuottipari. Tämän lisäksi printattu muottityökalu on mittatarkka, kevyt käsitellä sekä kemiallisesti stabiili, kertoo Ecopulpin toimitusjohtaja Ari Henttonen Print&Medialle.

HP:n syksyllä 2020 julkistettua uuttaa tekniikkaa on kokeillut usea kuitupakkausten tekijä eri puolilla maailmaa. Alan tutkimuslaitos Innofibre on todentanut tekniikan tarjoamat merkittävät hyödyt kuitupakkausten muottien teossa.

Kuitupakkaukset kiinnostavat teollisuutta

Tuotepakkauksien sisällä olevat kuitupakkaukset kiinnostavat ekologisena vaihtoehtona entistä enemmän. Ne soveltuvat erityisesti muodoiltaan haastavien, painavien, helposti särkyvien ja tukea vaativien teknisten tuotteiden pakkauksiin. Pakkauskokonaisuus on myös monomateriaalinen ja siten helppo kierrättää.

Ecopulp on erikoistunut sisäpakkausten suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys myös kehittää pakkausten valmistuksessa käytettävät muotit itse. Tekniikalla voidaan valmistaa myös pienempiä sarjoja. Raaka-aineena on keräyspaperia.

Kuituvalokset soveltuvat lähes kaikkien tuotteiden pakkauksiin. Pienimmät pakkaukset voivat olla 5 x 15 senttimetrin kokoisia. Keväällä 2020 Ecopulpille valmistui uusi tuotantolinja, jolla voidaan valmistaa pakkauksia aiempaa suuremmille tuotteille, esimerkiksi kodinkoneille.

­- Pakkauksillamme voidaan korvata esimerkiksi epäekologiset muovipakkaukset ja EPS:stä tehdyt pakkaussuojat. Tuotteet ovat kevyitä kuljettaa. Logistiikassa säästetään tilaa, koska pakkaukset ovat pinottavissa sisäkkäin. Pakkaus on heti käyttövalmis, joten pakkaustyö voidaan helposti automatisoida. Erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana yritykset ovat havainneet pakkaustemme edut ja niiden suosio on kasvanut selvästi, Henttonen sanoo.

Ecopulp voi nyt valmistaa HP:n tekniikalla entistä helpommin kuitupakkauksia, kertoo toimitusjohtaja Ari Henttonen. Kuva: Ecopulp / Jenni Höök.
Share: