Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Hevi-tuotteiden muovipakkauksille kielto Ranskassa

14.10.2021 09:23Uutiset » Pakkaukset
Ranskassa noin 37 % hedelmistä ja vihanneksista myydään muovipakkauksissa. Kuva: Interfel.

Ranskan hallitus on kertonut suunnitelmistaan vähentää huomattavasti muovipakkausten määrää jo ensi vuonna. Hallitus aikoo kieltää muovipakkausten käytön alle 1,5 kilon painoisissa hedelmien ja vihannesten pakkauksissa jo tammikuussa 2022, mutta pakkausten korvaamisessa on siirtymäaikaa vuoteen 2026 asti.

Uudet tiukat pakkausmääräykset liittyvät jätelakiin, joka tulee voimaan vuoden 2022 alusta. Laki kieltää kertakäyttöisten muovipakkausten myynnin. Lain soveltamisalaa on Ranskassa laajennettu monenlaisiin tarjoilupakkauksiin.

Hevi-tuotteiden muovipakkauskielto kattaa kaikki yleisimmät pienessä koossa tarjottavat hedelmät ja vihannekset. Herkästi pilaantuvat tuoretuotteet kuten marjat eivät kuitenkaan ole lain piirissä. Ranskan hallitus odottaa kieltojen vähentävän muovin käyttöä merkittävästi. Nyt arviolta 37 % tuoreista hedelmistä ja vihanneksista pakataan muoviin.

Ranskan hedelmien ja vihannesten tuottajia edustava järjestä Interfel arvosteli hallituksen päätöstä sillä, että muovia käytetään nyt pakkauksissa erityisesti vähentämään hävikkiä. Järjestö pahoitteli myös sitä, että alan ehdottamia vaihtoehtoja kiellolle ei otettu huomioon. Ala ehdotti esimerkiksi kierrätysmuovin käyttöä pakkauksissa.

Lehtien muoviset kääreet kieltolistalla

Jätelaki sisältää myös monia muita säädöksiä, joilla pyritään vähentämään muovin käyttöä ja lisäämään kierrätystä mm. pikaruokaa tarjoavissa ravintoloissa.

Jätelaki puuttuu myös lehtien ja mainosten jakeluun. Ensi vuonna niiden lähetyspakkauksissa ei enää saa käyttää muovikalvoa.

Ranskassa suunnitellaan myös digitaalisen vesileiman käyttöönottoa pakkauksissa jo vuonna 2022. Tämä yhteiseurooppalainen HolyGrail 2.0 tekniikka on jo kokeilukäytössä Kööpenhaminassa. Vesileiman avulla on tarkoitus helpottaa kierrätystä.

Array
Share: