Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Etikettien kysyntä ennätystasolla 2021

15.3.2022 11:57Uutiset » Pakkaukset
Koronapandemia on lisännyt etikettien kysyntää terveydenhoitoaloilla. Kuva: UPM Raflatac.

Itsekiinnittyvien etikettien kysyntä oli Euroopassa ennätystasolla viime vuonna. Etikettimateriaalien myynti kasvoi 7 % ja oli yhteensä 8,5 miljardia neliömetriä. Kysyntä kasvoi 4,3 % jo vuonna 2020.

Koronapandemian aikana etikettejä tarvittiin runsaaksi elintarvikkeiden pakkauksissa sekä terveydenhoitoaloilla. Lisäksi talous lähti kasvuun vuoden 2021 lopussa.

Markkinoiden kehityksestä kertovat Finatin keräämät tilastot etikettimateriaalien kysynnästä. Finat on Euroopan itsekiinnittyvien etikettien valmistajien järjestö.

Etikettien hyvä kysyntä on jatkunut vuoden 2022 alussa, mutta kehitystä varjostaa uhkaava pula etikettimateriaaleista. Tämä johtuu pääasiassa UPM:n lakosta. Lisäksi Espanjaa uhkaa kuljetusalan lakko, joka vaikuttaa markkinoihin. Lakossa olevat tehtaat toimittavat Finatin mukaan yli 25 % itsekiinnittyvien etikettien paperisista taustamateriaaleista Euroopassa. Pula näistä materiaaleista voi vaikuttaa vakavasti etikettien toimitusvarmuuteen.

Toistaiseksi etikettien valmistajat ovat pystyneet vastaamaan kysyntään melko hyvin varastojaan käyttämällä, mutta lakkojen pitkittyminen voi muuttaa tilannetta Finatin mukaan. Ukrainan sotakin heikentää toimitusketjuja. Myös Euroopan painoteollisuuden järjestö Intergraf on varoittanut paperipulan voivan vaikuttaa merkittävästi pakkausalaan.

Array
Share: