Elintarvikepakkauksia uudistetaan yhteistyössä

26.1.2021 21:13Uutiset » Pakkaukset
Stora Enso ja Tetra Pak selvittävät yhdessä uuden kierrätysjärjestelmän rakentamista Keski- ja Itä-Euroopassa. Sen tavoitteena olisi käytettyjen juomakartonkipakkausten kierrätyksen huomattava lisääminen. Kuva: Tetra Pak.

Tetra Pak on käynnistänyt yhteistyöhankkeen kahden johtavan kartonkivalmistajan BillerudKorsnäsin ja Stora Enson kanssa elintarvikepakkausten kehittämisestä. Yhteistyöllä on tarkoitus ratkaista elintarvikepakkausten kestävän kehityksen haasteita. Yhteistyössä on mukana myös brasilialainen metsäyhtiö Klabin.

Yritysten tiedotteen mukaan perinteinen lineaarisen tarjontaketjun malli on muuttunut, ja syntymässä on yhteistyöhön perustuvan ekosysteemin malli. Sen avulla pyritään saamaan ratkaisujen kehittämiseen mukaan ei vain tuottajia ja pakkausten tarjoajia, vaan myös tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja startup-yrityksiä.

Toimialan ratkaistavia haasteita ovat ohuiden muovi- ja alumiinisuojakerrosten korvaaminen pakkauksissa kasvi- tai puuperäisillä materiaaleilla, uusiutuvan vaihtoehdon kehittäminen muovipilleille ja pakkausten kierrätettävyyden parantaminen.

Tetra Pakin tuoreen tutkimuksen mukaan globaali ruokaketju tuottaa 26 % maailman hiilidioksidipäästöistä, kolmannes ruuasta häviää tai hukataan tarjontaketjussa, fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista materiaaleista on luovuttava ja pakkausten kierrätyksessä on paljon parannettavaa.

– Luotamme, jaamme ja opimme yhdessä. Parhaat innovaattorimme tekevät yhteistyötä ja menemme eteenpäin. Joskus epäonnistumme mutta opimme näistä tapauksista. Olemme lähentyneet paljon toisiamme, koska meillä on samat tavoitteet, jotka ovat hyviä sekä ihmisille että maailmalle, sanoo johtaja Hannu Kasurinen Stora Ensosta.

Share: