Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

DS Smith kehittää älykästä pahvilaatikkoa

25.10.2022 14:29Uutiset » Pakkaukset
Itsestään korjaantuva pakkaus on DS Smithin futuristinen konsepti. Kuva: DS Smith.

Pahvilaatikko on kaikille tuttu arkinen tuote, jonka historia ulottuu jo 150 vuoden taakse. Materiaali ja tuote eivät silti ole menneisyyteensä sidottuja. DS Smithin innovaatioasiantuntijoiden mukaan tulevaisuuden pakkauslaatikko voi olla itsestään korjaantuva, kun se valmistetaan ohjelmoitavista kuiduista.

Innovaattoreiden näkemyksen mukaan seuraavan 50 vuoden aikana pakkauksia voidaan valmistaa esimerkiksi orgaanisista ohjelmoitavista kuiduista, jotka pystyvät korjaantumaan itse – kuten ihomme – vaurioituessaan. Niissä olisi lehtisuonien kaltainen anturijärjestelmä ja korvaantuva ”arpikudos”. Anturit myös lähettäisivät tietoa vauriosta lähettäjälle ja vastaanottajalle.

Pakkausta voitaisiin käyttää myös avattuna uudelleen. Avaamisen jälkeen avauskohta korjaantuisi itsestään siten että pinta venyy ja paksuuntuu.

– Itsestään korjaantuva pakkaus, jotta sitä voidaan käyttää yhä uudelleen, on tietysti futuristinen konsepti, mutta käytämme jo nyt kiertotalouden suunnittelun periaatteita suunnittelemalla jätteettömiä pakkauksia. Jo nyt käyttämämme kuidut kierrätetään jopa 25-kertaisesti, joten kiertotalous, jossa materiaalit pysyvät käytössä paljon pidempään, saattaa olla lähempänä kuin uskomme, sanoo Wim Wouters, DS Smithin innovaatiojohtaja.

Itsekorjautuvan pahvilaatikon lisäksi DS Smithin innovaattorit odottavat näkevänsä kehitystä myös itsesäätyvien pakkausten ja ruiskutettavien pakkausten aloilla.

– Luulen, että näemme lopulta älykkäitä pakkauksia, jotka itse asiassa säätelevät kokoaan sisältöönsä sopivaksi ja hyödyntävät materiaalien mahdollisuudet ja tilan mahdollisimman hyvin. Lisäksi ne ottavat inspiraatioita ainutlaatuisesta mekosta, joka vangitsi maailman huomion Pariisin muotiviikolla. Sen seurauksen tulemme varmasti näkemään ajan, jolloin tuotteen päälle ruiskutettavista pakkauksista tulee todellisia, Wouters sanoo.

Woutersin mukaan tällä hetkellä oikein suunnitelluilla pahvilaatikoilla on jo korkea suorituskyky ja monia ominaisuuksia. Niistä on mahdollista tehdä veden- ja kosteudenkestäviä, antimikrobisia ja niitä voidaan seurata koko matkan ajan niihin lisättävän nanoteknologian avulla. DS Smith etsii uusia innovaatioita, jotka auttavat käyttämään materiaaleja mahdollisimman kestävällä tavalla. Tähän työhön halutaan myös kumppanuuksia.

Share: