Panasonicilta 25 mm:n laajakulmapokkari

4.4.2008 09:52Uutiset » Laitteet

Panasonicin uusi Lumix DMC-FX500 on tyylikäs ja kompakti taskukamera, joka on ominaisuuksiltaan poikkeuksellisen monipuolinen pokkari. Kameran viisinkertaisen zoomin laajin polttoväli vastaa 25 mm:n superlaajakulmaa kinokamerassa. Sen kuva-ala on lähes kaksinkertainen taskukameroissa yleiseen 35 mm:n polttoväliin verrattuna.

Uutuuskamerassa on sekä älykäs automatiikka että kehittyneempien kuvaajien arvostama täysi käsisäätömahdollisuus. Näiden lisäksi kuvaajalla on käytettävissään aukon tai suljinajan esivalinta.

Kuvaamista helpottavat 20 valmista kuvausohjelmaa, joihin kuuluvat mm. muotokuva, oma muotokuva, maisema, yökuvaus, juhlat, ruoka, lapsi, lemmikkieläin, ranta ja ilotulitus.

Intellligent Auto -asetus valitsee automaattisesti sopivimman kuvausohjelman, tunnistaa ihmiskasvot, ottaa huomioon kohteen liikkeen ja osaa valottaa oikein kuvan valo- ja varjokohdat. Kamerassa on myös tarkennuksen seuraus, AF Tracking, joka pitää kameran tarkennuksen lukittuna liikkuvaan kohteeseen.

FX500:lla voi myös kuvata erittäin korkealaatuista teräväpiirtovideota, jonka tarkkuus on 1280x720p ja tallennusnopeus 30 ruutua sekunnissa, mikä takaa erinomaisen kuvanlaadun.

DMC-FX500:ssa on suomenkielinen valikko, kuten muissakin tämän kevään Panasonic Lumix -kameroissa.

FX500:ssa on Panasonicin kehittämä 3-tuumainen uuden sukupolven kosketusherkkä LCD-näyttö. Kameran toimintoja voidaan ohjata kosketusnäytön ja nopean joystick-tyyppisen kytkimen avulla. Kosketusnäytöllä voidaan määrittää tarkennuksen ja valonmittauksen haluttu kohta näpäyttämällä etsinkuvaa sormella tai kameraan kuuluvalla kynällä. Kamera säätää tarkennuksen ja valotuksen kyseiseen kohteeseen ja pitää tarkennuksen lukittuna kohteeseen, vaikka kohde liikkuisikin. Näin mm. lasten ja lemmikkieläinten kuvaaminen on entistä helpompaa.

Panasonicin kehittämää älykästä automatiikkaa, Intelligent Auto Modea, on parannettu lisäämällä älykäs valotusjärjestelmä, joka osaa säätää kuvan eri osien valotusta. Näin estetään esimerkiksi maisemakuvien yleinen ongelma, taivaan ylivalottuminen ja muiden kohteiden alivalottuminen.

Järjestelmään kuuluu myös älykäs ISO-säätö. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä kuvattaessa järjestelmä tunnistaa liikkuvan kohteen ja säätää tarvittaessa suljinajan nopeammaksi, nostaen samalla automaattisesti herkkyyttä. Automaattinen kasvojentunnistus tarkentaa ja valottaa oikein tärkeimmän kohteen, ihmisten kasvot.

Superlaajakulman rakentaminen pieneen taskukameraan on mahdollista Panasonicin ja Leican kehitettyä kokonaan uudenlaisen linssielementin. Panasonicin FX500:ssa on Leica DC VARIO-ELMARIT -objektiivi, jonka polttoväli vastaa kinofilmikameran polttoväliä 25-125 millimetriä ja valovoima on F2.8-F8. Polttoväliä voi pidentää 222 millimetriin käyttämällä Panasonicin Extra Optical Zoom -toimintoa. Siinä kuvan muodostamiseen käytetään vain osaa kuvakennosta, jolloin tuloksena on korkealaatuinen kolmen megapikselin kuva.

Panasonicin kaikissa kameroissa on optinen MEGA O.I.S. -kuvanvakain, jonka avulla on mahdollista käyttää jopa kolme EV-arvoa normaalia pidempää valotusaikaa. Tällöin kuvista tulee teräviä ilman jalustaa, vaikka ne olisi kuvattu pitkällä zoomilla tai pitkällä valotusajalla hämärässä. Kuvanlaatua parantaa myös uusi Venus Engine IV -kuvaprosessori, jossa on uusi kohinanpoistojärjestelmä ja joka nopeuttaa kaikkia toimintoja.

Uuden kuvaprosessorin avulla FX500:n suurin herkkyys on voitu nostaa ISO 1600 -arvoon. Erityistapauksissa on vielä käytettävissä High Sensitivity Mode, jolloin käytössä on ISO 6400 -herkkyys.

FX500:n arvioitu jälleenmyyntihinta on noin 469 euroa. Kameraa on saatavissa mustana ja hopeanvärisenä. Uutuusmalli toimitetaan Suomessa jälleenmyyjille huhtikuussa. Panasonicin digitaalisia kameroita myyvät hyvin varustetut kodinkone- ja valokuvausliikkeet.

Lisätietoja www.panasonic.fi.

Share: