B2-koon digipainokoneet löysivät paikkansa

28.4.2017 10:13Uutiset » Laitteet
Rehms Druck-painotalon Christian Rittmoeller ja Daniel Baier sekä Markus Neumann ja Thorsten Kinnen (Konica Minolta) AccurioJet KM-1-painokoneen edessä.

Suuren B2-koon digipainokoneet ovat vuoden 2012 Drupa-messuista lähtien olleet enemmän lupaus kuin markkinoiden valtaaja. Viime vuonna tapahtui käänne. Kypsyvä tekniikka valtasi markkinoita, ja laitetoimitukset ylittivät selvästi InfoTrendsin ennusteet.

InfoTrendsin tuotantotulostimia koskevan raportin mukaan digitaalisten B2-arkkikoneiden toimitukset nousivat Yhdysvalloissa vuonna 2015 toimitetusta 25 kappaleesta 80 kappaleeseen vuonna 2016. Myös Länsi-Euroopassa toimitukset kaksinkertaistuivat. Numeroissa ei ole mukana pakkauspainokoneita.

Keypoint Intelligence-yrityksen (johon infoTrends kuuluu) Ralf Schlozerin mukaan alkuvuosina oltiin ehkä liian optimistisia näiden laitteiden läpimurron suhteen. Niistä oltiin kiinnostuneita, mutta koneiden myyntiprosessi on pitkä, sopivan laiteympäristön on oltava paikalla ja koneiden lastentautien korjaus on vienyt aikaa.

Nyt koneiden toimitukset ovat päässeet vauhtiin, vaikka uusia malleja ei tullutkaan markkinoille viime vuonna. HP tosin päivitti Indigo 10000 -koneen Indigo 12000 -malliksi, ja Fujifilm lanseeraa koko ajan parannuksia sekä uusia optioita JetPress 720s-mallilleen.

Schlozerin mukaan suuren koon B2-koneet eivät tule valtaamaan digitaalista arkkipainamista. Ne ovat kalliita koneita ja vaativat suuria painovolyymejä. Ne eivät tule olemaan suositumpia kuin SRA3-koon väripainokoneet, mutta B2-koon koneiden toimitusmäärät kasvavat tasaisesti.

Toimitukset lisääntyvät Euroopassakin

HP kertoo Indigo 12000/10000-painokoneen olevan luokassaan suosituin laite, mutta toimitusmääriä ei ole kerrottu.

Ilmeisesti toiseksi suosituin suuren koon digipainokone on Fujifilmin Jet Press 720S. Sitä on toimitettu jo noin 100 kappaletta maailmanlaajuisesti. Uusin toimitus on Kingfisher Press painotalolle Britanniaan.

Konica Minolta lanseerasi AccurioJet KM-1 -painokoneen kaupallisesti Drupa-messuilla 2016. Konetta toimitettiin kolme kappaletta Yhdysvaltoihin vuonna 2016. Saksalainen painotalo Rehms Druck on ensimmäisenä Euroopassa hankkinut Konica Minoltan tänä keväänä.

Myös Komori on saanut pään auki Euroopan toimituksissa. Komorin Impremia IS29 UV -digipainokone toimitetaan Lexon-painotalolle Britanniaan. Komorin kone on sisarkone KM-1-laitteelle. Laitteen runkotekniikka (alistus, sylinterirakenne ja luovutus) ovat Komorin rakentamia ja tulostuspäät tulevat Konica Minoltalta. Nämä ja Fufilmin laite toimivat mustesuihkulla, Indigo puolestaan nestemäisellä toonerilla.

Reino Lantto

Share: