VTT liittää videon painettuun mediaan

27.9.2011 13:08Uutiset » Tuotteet ja palvelut

VTT_ar

Lisätyn todellisuuden teknologia mahdollistaa enemmän kuin kuluttajat osaavat tällä hetkellä vielä edes toivoa. Esimerkiksi videon liittäminen painettuun mediaan on jo mahdollista. Seuraava askel on tuotteistaa painettu käyntikortti, jonka pinnalle saadaan ilmestymään esimerkiksi elävä hahmo. VTT kehittää lisätyn todellisuuden teknologiaan perustuvia räätälöityjä ratkaisuja yritysten tarpeisiin.

Käyntikortissa video

Augmented reality eli lisätty todellisuus elävöittää painetun käyntikortin liittämällä siihen videokuvaa. Tavallisen näköisen kortin kääntöpuolelle on painettu yksinkertainen symboli. Avaamalla yrityksen nettisivun ja näyttämällä tunnistetta webbikameralle, käynnistyy tunnisteeseen liitetty video. Näin kortin pinnalle saadaan vaikkapa elävä henkilöhahmo videolla. Videolla esitelty sovellus on myös helppo käyttäjälle, koska hänen ei etukäteen tarvitse ladata eikä asentaa mitään omalle PC:lleen.

Katso video (Painonet Oy:n tuottama): http://www.youtube.com/user/Painonet?blend=9&ob=5

Tekninen ratkaisu perustuu VTT:n kehittämään tunnisteeseen, jonka myös heikkoresoluutioinen web-kamera pystyy nopeasti lukemaan. Tunnistetta ei tarvitse pitää kovin lähellä kameraa, eikä sen asennolla kameraan nähden ole suurta merkitystä. VTT on myös toteuttanut ohjelman, joka tulkitsee painetun tunnisteen sisältämän tiedon. VTT on aikaisemmin tehnyt videosovelluksia aikakauslehteen sekä vuosikertomukseen.

– Vieläkin kätevämpiä augmented reality -sovelluksista tulee siinä vaiheessa, kun saman voi tehdä myös älypuhelimella. Silloin digitaaliseen sisältöön on mahdollisuus päästä missä ja milloin vain. VTT tekee jo älypuhelinsovelluksia, ja mielenkiintoisia uusia toteutuksia on odotettavissa, toteaa johtava tutkija Anu Seisto VTT:ltä.

– Augmented reality (AR)-sovelluksista on pikkuhiljaa tulossa yhä enemmän arkipäivää. Todella mielikuvitukselliset sovellukset ovat mahdollisia jo nyt, ja hienoja esimerkkejä tullaan varmasti näkemään seuraavan vuoden aikana niin Suomessa kuin muualla maailmassa, Seisto uskoo.

Sovelluksia näkyy nyt jo myös arkipäivän kuluttajapakkauksissa. Esimerkiksi Tanskassa oli viime kesänä maitotölkin kyljessä AR-tunniste, jonka kautta sai kännykkään jalkapallopelin. Sen kanssa pystyi harjoittelemaan maalin tekemistä paikallisen kuuluisuuden ollessa maalivahtina.

VTT tukee yrityksiä AR-sovellusten teossa

VTT:llä on käynnistynyt Future AR Media Ecosystem (FARMES )-klubi, jonka ensimmäinen tuotos on Painonetin demo. Siihen on tehty myös käyttäjätesti, jonka tuloksia hyödynnetään AR-käyntikortin jatkokehityksessä. Klubin tavoitteena on tukea AR-teknologiasta kiinnostuneita yrityksiä tekemään demoja ja kaupallisia sovelluksia, joissa teknologiaa hyödynnetään eri tavoin.

Share: