VTT kehitti sähköisen painettavan turvatarran

12.5.2015 07:35Uutiset » Tuotteet ja palvelut

VTT on kehittänyt yhdessä EU-hankekumppaneiden kanssa sähköisen turvatarran, jolla voidaan tulevaisuudessa suojata arvolähetyksiä ja lisätä tuoteturvallisuutta. Aiemmin elektroniikkaa on liitetty painamalla vain muovitarroihin, mutta VTT:n menetelmin voidaan nyt valmistaa myös ympäristöystävällisempiä paperisia turvatarroja.

Sekä logistiikkayritykset että vähittäiskauppa etsivät uusia keinoja suojata lähetykset, suojautua väärennöksiä vastaan ja varmistaa, että tuote ei ole pilaantunut kuljetuksen aikana. VTT:n kehittämällä rullalta rullalle -teknologialla elektronisia virtapiirejä ja sensoreita voidaan liittää painamalla suoraan erilaisille materiaaleille ja tuottaa näin uudenlaisia turvatarroja lähetysten sinetöintiin ja tuotteiden alkuperäisyyden varmistamiseen.

– VTT on toteuttanut rullalta rullalle -tekniikoiden avulla paperille turvaelementin, jota voidaan hyödyntää lähetysten koskemattomuuden valvonnassa. Projektipartnerit ovat selvittäneet turvaelementin kierrätettävyyttä ja sopivuutta logistiikkaketjuun, joten toimiva paketti on kasassa, kuvailee VTT:n erikoistutkija Liisa Hakola EU:n rahoittaman ROPAS-hankkeen tuloksia. Hakolan mukaan projektipartneri ITENE on tutkimuksissaan todennut, että turvaelementin komponenteilla ei ole merkittävää vaikutusta kierrätyskuidun optisiin ja mekaanisiin ominaisuuksiin. Johtavia painovärejä on käytetty sen verran vähän, että niidenkin vaikutus on häviävän pieni.

Turvatarra koostuu paperitarrasta, johon on liitetty patteri ja kaksi värillistä led-valoa. Tarran merkkivalo kertoo avaustilanteessa, onko lähetys avattu aiemmin kuljetuksen aikana.

Kuva: VTT.

Share: