Valokuvakirja Raja vuoden kaunein kirja

24.3.2017 08:26Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Hanna Koikkalaisen valokuvakirjan Raja. Vuoden kauneimman kirjan graafisen suunnittelun teki Anne-Mari Ahonen ja kustansi Maahenki. Kirja Painettiin Bookwellin Porvoon painossa.

Kilpailuraati perustelee valintaansa näin:

– Valokuvateos henkii harmoniaa ja harkittuja ratkaisuja kannesta alkaen: kluutin sävy osuu harvoin näin kauniisti yksiin kannen kuvan kanssa. Kirja on alusta loppuun ilmava ja rauhallinen. Värikylläisille kuville on annettu tilaa, ja eleetön typografia sallii kuvien kertoa tarinaa omilla ehdoillaan. Kirjan materiaalit tuntuvat käteen miellyttäviltä, ja paperi toistaa värit kauniisti. Kokonaisuus on esineenä virheetön ja kuvakerronnaltaan oivaltava.

Rajan lisäksi Vuoden kauneimmat kirjat 2016 -kokoelmaan valittiin 24 muuta kirjaa. Teokset palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin kahdeksan kirjaa.

Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 209 kirjaa. Pääosa kisaan lähetetyistä kirjoista tuli ammattikustantajilta, mutta sen lisäksi myös monilta muilta tahoilta: museoilta, säätiöiltä, oppilaitoksilta ja yksityisiltä henkilöiltä. Palkituissa kirjoissa oli edustettuna harvinaisen moni kustantaja.

Maahenki menestyi kustantajista parhaiten kilpailussa, sillä se sai kolme palkintoa. Maahengen Musta taide -julkaisusarjan teokset saivat sekä kilpailun pääpalkinnon että kaksi muuta palkintoa. Palkitut kirjat olivat Raja, Veden kätkemiä huoneita ja Metro #4 Paris.

Kirjanpainajista menestyi parhaiten Bookwell Oy, joka on painanut seitsemän palkituista töistä. Livonia painoi neljä ja Lönnberg sekä Aldus kolme.

Vuoden kauneimmat kirjat.

Share: