Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Turusta voi tilata hiilihyvitettyjä painotöitä

26.5.2020 16:55Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Painotöiden uuden hyvitysjärjestelmän kehittivät vasemmalta Jani Aarnio, Eero Mäkitalo ja Juuso Anteroinen. Kuva: Mainostoimisto 4D.

Turkulaiset Mainostoimisto 4D ja painotalo Makerspoint Oy kehittivät yhdessä paikallisen PG Quality Oy -konsulttiyhtiön kanssa Suomen helpoimman tavan hyvittää digipainotyön todellinen hiilijalanjälki. Sen myötä 1.6.2020 alkaen kaikki 4D:n ja Makerspointin digipainetut arkkipainotyöt, kuten käyntikortit, esitteet, flyerit ja julisteet ovat hiilijalanjälkihyvitettyjä.

Hiilijalanjäljen laskennassa ovat mukana musteen, pakkausmateriaalien ja paperin lisäksi myös suunnittelu, painoprosessi sekä logistiikka. Hiilijalanjälki lasketaan siis paperin alkulähteiltä painotyön luovutukseen asti ja se on ISO 14067 -standardin mukainen.

Asiakas näkee jo painatustilauksessa painotuotetta koskevan hyvityksen CO2-kilomäärän. Itse painotuotteeseen asiakas saa halutessaan osapuolten suunnitteleman ”Painotyön hiilijalanjälki hyvitetty” -tunnisteen. Hiilijalanjälkihyvitykset osapuolet maksavat säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa Gold Standard -verkkokauppaan.

Esimerkiksi perinteisessä A4-formaatin 16-sivuisessa esitteessä hiilijalanjälkihyvitys on painopaperista riippuen kolmen euron luokkaa, kun painosmäärä on tuhat kappaletta.

– Projekti erosi muista tähänastisista olennaisesti sen tarkkuuden osalta. Suurimpana haasteena oli saada laskelmat toimimaan käytännössä yhden printin tarkkuudella, kun normaalisti hiilijalanjälki on laskettu organisaatiotasolla, kertoo laskentatyökalun kehittänyt PG Quality Oy:n asiantuntija Jani Aarnio, Ympäristösuunnittelija (AMK).

Mainostoimisto 4D:n toimitusjohtaja Eero Mäkitalo sanoo, että alalta on puuttunut helppo ja tasapuolinen hiilijalanjäljen hyvitysjärjestelmä, joka antaisi määrään ja logistiikkaan sidotun oikean laskelman – myös pienten painotöiden kohdalla. Kynnys hiilijalanjäljen hyvittämiseen madaltuu nyt, koska se on läpinäkyvää ja oikeudenmukaista, tiivistää projektin Makerspointin Juuso Anteroinen.

Share: