Syväpainosta painettavia aurinkokennoja

14.9.2015 08:58Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Oulun yliopistossa ja VTT:llä toteutetussa tutkimuksessa on selvitetty pääasiassa syväpainoon perustuvaa orgaanisten aurinkokennojen valmistusteknologiaa. Tämä teknologia on herättänyt suurta mielenkiintoa tulevaisuuden energiantuottomenetelmänä erityisesti taipuisuutta, keveyttä ja läpinäkyvyyttä vaativissa sovelluksissa.

Orgaanisten aurinkokennojen keveys ja rullattavuus lisää niiden käyttömahdollisuuksia, ja tulevaisuudessa painettuja orgaanisia aurinkokennoja on mahdollista nähdä esimerkiksi vaatteissa, ikkunoissa, seinissä, kasvihuoneiden katoilla, kauppojen hyllyissä ja leluissa. Teknologia mahdollistaa tehokkaan energian keräämisen sekä sisätilojen valaistuksesta että auringonvalosta.

Diplomi-insinööri Pälvi Apilon väitöskirjassa “Rullalta rullalle painettavat orgaaniset aurinkokennot ja -moduulit” syvennytään orgaanisten aurinkokennojen valmistamiseen massatuotantoon soveltuvilla rullalta rullalle paino- tai päällystysmenetelmillä. Väitöskirjassa tutkitulla syväpainomenetelmällä saavutettiin erinomainen toistettavuus ja tarkkuus ohutkalvon muodostamisessa.

Kuva: VTT.

Share: