Suomalaisfontti sai kunniaa

20.10.2011 15:17Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Tanger Serif

Tanger Serif -kirjasintyyppi palkittiin maanantaina 17. lokakuuta 2011 kansainvälisessä Letter.2-suunnittelukilpailussa Buenos Airesissa Argentiinassa. Työn on suunnitellut Jarno Lukkarila helsinkiläisestä Typolar-agentuurista. Tuomaristo palkitsi 53 kilpailuehdotusta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Kilpailun tarkoitus on esitellä laaja näkökulma nykyaikaiseen fonttisuunnitteluun ja edistää typografisen erityisosaamisen tuntemista. Palkittujen joukossa on muun muassa Gerard Ungerin, Christian Schwartzin ja Kris Sowersbyn töitä.

Tanger Serif on pieneen massatekstiin sopiva päätteellinen antiikvafontti, jossa on sopivaa luonnetta myös suuren koon otsikkoteksteihin. Sen muodot ovat tavanomaista antiikvaa rotevampia, mikä parantaa sen erottuvuutta ja helpottaa lukemista. Fontin kevyesti kaarretut yksityiskohdat synnyttävät ystävällisen vaikutelman tekstissä. Tanger Serif on käytössä esimerkiksi jokaiseen helsinkiläiskotiin jaetussa Helsinki Info -lehdessä.

Fonttiperheen suunnittelu jatkui yhteensä kolme vuotta Lukkarilan asuessa Pekingissä Kiinassa. Sinä aikana syntyivät pystykirjainmerkistöt ja niiden Italic-leikkaukset viidessä eri vahvuudessa ja kolmessa leveysasteessa. Fonttiperhe julkaistiin vuonna 2008, jonka jälkeen kokonaisuutta on täydennetty vielä kevyillä otsikkotyyleillä. Tanger Serif sisältää yhteensä 48 leikkausta, joista kukin muodostuu 616 kirjoitusmerkin merkistöstä.

Kilpailun järjestäjä, ATypI — Association Typographique Internationale, on globaali voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa keskustelukanavan fonttien suunnittelijoille ja käyttäjille. Sen perusti vuonna 1957 ranskalainen kirjainmuotoilija Charles Peignot. Letter.2-kilpailu on toinen ATypI:n järjestämä fonttivertailu. ATypI tunnetaan parhaiten joka vuosi pidetystä typografiakonferenssista, jota Helsinki isännöi vuonna 2005.

Lisätietoja kilpailusta osoitteessa: http://www.letter2.org

http://www.typolar.com/

Share: