Stora Enso panostaa barrieerikartonkeihin

15.9.2020 15:15Uutiset » Pakkaukset
Nestepakkauksissa, juomakupeissa ja tietyissä ruokapakkauksissa kartongissa on päällyste, joka suojaa pakattua tuotetta säilyttäen samalla pakkauksen tarvitsemat käyttöominaisuudet. Kuva: Stora Enso.

Stora Enso investoi dispersioteknologiaan perustuvien, pakkausten kartonkia suojaavien päällysteiden kehittämiseen Ruotsissa Karlstadin lähellä sijaitsevalla Forshagan tehtaallaan. Investointi mahdollistaa hiilijalanjäljeltään pienempien, helpommin kierrätettävien ja teollisesti kompostoituvien suojakalvon eli barrierin sisältävien kartonkien kehittämisen ja valmistamisen.

Investointi on osa yhtiön innovaatio-ohjelmaa ja sen arvo on noin 10 miljoonaa euroa. Uuden teknologian on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

Forshagan tehdas valmistaa ja kehittää ratkaisuja, jotka toimivat suojana muun muassa nesteitä, kosteutta, happea tai rasvaa vastaan. Investoimalla uuteen dispersioteknologiaan yhtiön tavoitteena on saavuttaa halutut päällysteominaisuudet entistä vastuullisemmin.

– Stora Enso haluaa minimoida fossiilipohjaisten materiaalien käytön ja korvata ne uusiutuvilla puukuituihin perustuvilla ratkaisuilla. Investoimalla vastuullisten päällysteratkaisuiden kehittämiseen autamme asiakkaitamme ja kuluttajia toimimaan ympäristöystävällisemmin, ja samalla luomme arvoa biopohjaisessa kiertotaloudessa. Haluamme tuoda markkinoille uusia materiaaleja, joiden ominaisuudet soveltuvat ruokatuotteille ja joilla on matalampi hiilijalanjälki ja parempi kierrätettävyys, sanoo Stora Enson Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Forshagan kahden tuotantolinjan vuotuinen kapasiteetti on noin 120 000 tonnia suojapäällystettyä kartonkia. Tehtaalla on noin sata työntekijää. Kuluvan vuoden alusta tehtaasta on muodostettu myös Stora Enson Packaging Materials -divisioonan osaamiskeskus, jonka tehtävänä on valmistaa ja kehittää uusia biopohjaisia barrier-päällysteteknologioita ja -tuotteita.

Share: