Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Puuglitteri on uusi ekologinen rakenteellinen väri

7.5.2021 08:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Luonnossa esimerkiksi kovakuoriaisten, riikinkukkojen ja perhosten upeat sävyt ovat rakenteellisia värejä. Puuglitterissä väri syntyy nanoselluloosasta Noora Yaun ja Konrad Klockarsin kehittämällä tekniikalla. Kuva: Aalto-yliopisto / Esa Naukkarinen.

Aalto-yliopistossa on kehitetty uusi nanoselluloosaan perustuva rakenteellinen väri Shimmering Wood. Innovaatiomedia Fast Company valitsi tämän puuglitterin maailmaa muuttavien keksintöjen joukkoon.

Arvostettu yhdysvaltalainen innovaatiomedia Fast Company on listannut Aalto-yliopiston tohtorikoulutettavan, muotoilija Noora Yaun ja tohtorikoulutettavan, materiaalitutkija Konrad Klockarsin kehittämän Shimmering Wood -värin maailmaa muuttavien ideoiden joukkoon. Hohtava puuväri ylsi taide ja muotoilu -kategorian finalistiksi ja sai kunniamaininnan kokeellisten ideoiden kategoriassa.

Shimmering Wood on niin sanottu rakenteellinen väri. Siinä ei ole väripigmenttiä, vaan nanorakenne päästää läpi kaikki valon aallonpituudet yhtä ainoaa lukuun ottamatta. Tuo aallonpituus heijastuu voimakkaasti yhteen suuntaan, aivan kuin peilistä, ja siksi rakenteellinen väri on niin kirkas ja voimakas.

Ekologisempi efektiväri?

Rakenteellinen väri voi myös vaihdella eri suunnista, sillä katselukulma määrittää, mikä aallonpituus silmiin heijastuu. Joistain suunnista se voi olla ihmissilmälle näkymätöntä UV- tai infrapunavaloa, jolloin pinta muuttuu täysin läpinäkyväksi – eli väri ikään kuin katoaa kokonaan.

Ihminen oppi tekemään rakenteellisia värejä jo 1950-luvulla. Säihkyvissä efektiväreissä ja hologrammeissa on kuitenkin usein muovia ja metalleja, joista monet sisältävät lyijyä tai muita myrkyllisiä aineita.

Yau ja Klockars kokeilivat väriään parin vuoden ajan eri materiaaleilla ja päätyivät sitten puuhun. Se tuntui oikealta, sillä tavoitteena oli todellinen hyvismateriaali, joka on niin ympäristöystävällinen kuin vain mahdollista.

Share: