Painettua elektroniikkaa jokapäiväisiin sovelluksiin

27.11.2014 09:42Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Diplomi-insinööri Petri Heljo osoittaa väitöstyössään, että perinteisillä painomenetelmillä pystytään tuottamaan toimivia komponentteja ja piirejä, joita voidaan hyödyntää yksinkertaisten laitteiden valmistuksessa.

Elektroniikan valmistaminen on suhteellisen edullista, mutta silti sen kustannukset ovat liian korkeita moneen sovellukseen. Hyödyntämällä uusia orgaanisia johtavia ja puolijohtavia materiaaleja voidaan perinteisillä painomenetelmillä toteuttaa yksinkertaisia elektroniikan sovelluksia nopeasti ja edullisesti. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi radiotaajuiseen etätunnistukseen perustuvat sovellukset.

– Esimerkiksi päivittäistavarakauppa on haaveillut siirtymisestä RFID-tekniikkaan perustuvaan laskutukseen kassalla. Asiakas voisi kävellä kassojen ohi ja maksaa ostokset automaattiin nostamatta niitä kärrystä, sanoo Petri Heljo.

Heljo tutkii väitöstyössään orgaanisten painettujen diodien valmistusta ja suorituskykyä. Sovellusten suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää tietää valmistusmenetelmän ja materiaalien asettamista rajoituksista.

Kiilto Oy:n tuotekehittäjä Heljo väitteli perjantaina 21.11.2014 Tampereen teknillisessä yliopistossa tekniikan tohtoriksi aiheesta ’Organic Diodes for High Frequency and Logic Applications’ (Orgaaniset diodit korkeataajuus- ja logiikkasovelluksissa).

Kuva: RFID-diodi.

Share: