Mullistavatko uudet vesivärit silkkipainamisen?

20.5.2009 11:40Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Tekstiili- ja tasosilkkipainamisessa on perinteisesti käytetty Plastisol-värejä keston ja värikirkkauden maksimoimiseksi. Vesivärejä on ollut markkinoilla jo useita vuosikymmeniä, mutta hankalan käytön ja sen luoman epävarmuuden vuoksi ne eivät ole vielä saaneet kunnollista jalansijaa suomalaisessa seripainotuotannossa. Nyt on ääni kellossa muuttumassa.

– Kevään ajan suorittamiemme tuotetestien jälkeen olemme vakuuttuneita. Olemme löytäneet silkkipainamiseen toimivan ja kestävän vesivärisarjan. Permaset Aqua -väreillä asiakkaamme voivat syksystä alkaen painaa värikylläisiä ja kestäviä tuotteita panostaen samalla myös ympäristöasioihin ja henkilökunnan hyvinvointiin, kertoo Petri Haavisto Seri-Decosta, jo kolme vuosikymmentä silkkipainolaitteita ja -värejä maahantuoneesta yrityksestä.

Silkkipainamisessa käytetään nykyisin suurimmalta osin Plastisol-värejä. Vanhemmat vesivärit ovat olleet maahantuojan mukaan liian vaikeita käyttää, eikä niillä ole päästy Plastisol-painatuksen tasolle kestävyydessä ja opasiteetin suhteen. Juuri nämä ongelmakohdat onkin jo vuodesta 1958 toimineen valmistajan, Colormaker Industry, mukaan yritetty ratkaista onnistuneemmin Permaset Aqua -värisarjassa, sen neljännen sukupolven vesiväreissä.

Vesivärien käyttö on silkkipainamisessa ns. vihreämpää tuotantoa, sillä ne eivät sisällä PVC:tä, jota löytyy perinteisten silkkipainovärien pehmentimistä. Vesivärit ovat myös vapaita liuottimista, ftalaateista ja muista terveydelle tai luonnolle vaarallisista kemikaaleista. Tämän ansiosta vesivärejä voidaankin käyttää turvallisesti standardien vaatimusten mukaisesti alle 2-vuotiaiden vaatteissa, uimapuvuissa sekä alusvaatteissa. Samalla silkkipainon tuotantotilojen hajuhaitat vähentyvät oleellisesti, mikä edistää osaltaan tuotantohenkilökunnan terveyttä.

Australialaisen valmistajan Permaset Aqua -väreissä yhdistyvät korkeatasoinen polymeeriteknologia ja puhtaat väripigmentit. Uuden sukupolven vesivärit kestävät hyvin sekä koneellista että kemiallista pesua ja hankausta. Voimakkaan väripigmentin ansiosta värit ovat peittäviä ja toistuvat kirkkaasti vaikuttamatta kankaan joustavuuteen.
Molemmat värisarjat (perusvärit ja peittävät värit tummille kankaille) sisältävät monipuolisen sävyvalikoiman lisäksi sekä heijastavat fluorivärit, neljä metallisävyä ja neljä Process-väriä. Ne sopivat puuvillan, polyesterin, silkin ja suurimman osan synteettisten kankaiden painantaan. Vesivärejä voidaan käyttää valmistajan mukaan myös mm. paperille, korkkimatolle sekä puulle.

Lisätietoa tuotteista Seri-Decon silkkipainovärien tekniseltä asiantuntijalta petri.haavisto@seri-deco.fi tai gsm 040- 756 2433.

Katso yrityksen Seri-Deco estradisivu
Share: