Kuitupohjaiset vuokapakkaukset korvaavat muovia

16.11.2020 09:00Uutiset » Pakkaukset
Mondin uudessa pakkausratkaisussa yhdistetään kuituvuoka ja muovipäällys. Kuva: Mondi.

Markkinoille on tullut useita uusia kuitupohjaisia vuokapakkauksia, joilla korvataan kokonaan muovista tehtyjä ruokapakkauksia. Monissa niistä yhdistetään kuituvuoka muovikalvoon, jolloin muovin määrä pakkauksessa putoaa 10–20 %. Brändejä kiinnostaa uusien pakkausten lupaama hiilijalanjäljen merkittävä pienentyminen.

Mondi on kehittänyt uusiutuvan kuitupohjaisen ratkaisun lihaleikkeiden ja juustojen vuokapakkauksiin. Sen on ottanut käyttöön itävaltalainen SalzburgMilch -yritys. Pakkauksessa on paperipohjainen alusta ja muovista tehty ohut kansi. Ne voidaan helposti kierrättää erikseen.

Mondin mukaan pakkauksessa yhdistyy paperin kierrätettävyys ja ohuen muovikerroksen tarjoama välttämätön suoja elintarvikkeen pitämiseksi tuoreena. Tuote on edelleen kehitetty versio Mondin vuonna 2019 lanseeratusta PerFORMing-tuotesarjasta. SalzburgMilchin pakkauksesta 80 % on kuitua.

 

Walki on kehittänyt elintarvikepakkausten kuitumateriaalin, joka ei sisällä lainkaan PET-muovia. Kuva: Walki.

Walki on kehittänyt elintarvikepakkausten kuitumateriaalin, joka ei sisällä lainkaan PET-muovia. Yrityksen mukaan uudesta materiaalista valmistettuja astioita voidaan käyttää uuniruokien valmistukseen, ja ne kestävät uunissa jopa tunnin ajan.

– Haluamme tukea siirtymistä alumiini- ja muovipohjaisista ratkaisuista kuitupohjaisiin vaihtoehtoihin, kertoo Walkin innovaatioista ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Annika Sundell.

Uudesta materiaalista valmistetut vuoat soveltuvat elintarvikekäyttöön. Niihin voidaan pakata esimerkiksi pakasteita, valmisaterioita, kalaa tai leivonnaisia. Astiat voidaan valmistaa joko valettuina tai saumattuina, ja kierrättämisen helpottamiseksi barrieerimateriaalin määrä pidetään mahdollisimman pienenä.

 

GPI:n uusi pakkaus tarjoaa valmistajan mukaan jopa 28 päivän hyllyajan. Kuva: GPI.

Graphic Packaging International (GPI) on tuonut markkinoille PaperSeal-vuokia, jotka tarjoavat vaihtoehdon tavallisille MAP-ja VAP-muovipakkauksille. Uusissa pakkauksissa materiaalista on 80-90 % kuitua ja 10-20 % muovikalvoa pakkauksen koosta riippuen. Pohja ja kalvo on helppo irrottaa erikseen kierrätystä varten.

Uusi pakkaus on kehitetty yhdessä pakkausten sulkemistekniikan yrityksen G.Mondinin kanssa ja sen on ottanut käyttöön eurooppalainen elintarvikkeiden valmistaja ABP Food Group. Pakkaus sopii valmistajan mukaan monenlaisiin ruokiin kuten juustoihin, lihaan ja lihavalmisteihin, valmisruokaan, hedelmiin, vihanneksiin ja pakasteisiin. Pakkaus tarjoaa jopa 28 päivän hyllyajan.

 

Iggesundin Inverfom-astiat on tehty selluloosasta ja niitä käytetään barrieerin kanssa ruokapakkauksissa. Kuva: Iggesund Paperboard.

Iggesund Paperboard on kehittänyt kokonaan selluloosasta tehdyn uuden materiaalin elintarvikkeiden vuokapakkauksiin. Inverform-materiaali on yrityksen ensimmäinen tuote tällä alueella ja yritys kehittää nyt seuraavan sukupolven barrieereja elintarvikepakkauksiin. Suojakerroksen sisältävä Inverform-vuoka tarjoaa huomattavasti tavallista muovista tehtyä vuokaa pienemmän hiilijalanjäljen ja se voidaan kierrättää paperin kierrätyksessä.

– Olimme päättäneet kehittää uusiutuvan ja kierrätettävän materiaalin vuokiin. Sen tuli olla ympäristöystävällisempi materiaali kuin muovi samalla kun se tarjoaa yhtä hyvät pakkausominaisuudet koko arvoketjussa, sanoo myyntipäällikkö Stefan Söderberg Iggesund Paperboardilta.

 

Rottneros on lanseerannut uuden kuitupohjaisen vuokapakkauksen kylmille valmisruokatuotteille. Kuva: Rottneros.

Rottneros on lanseerannut uuden kuitupohjaisen vuokapakkauksen kylmille valmisruokatuotteille. Muotoon puristettu vuoka sisältää ainoastaan korkealaatuista kuitua eikä ollenkaan. haitallisia kemikaaleja. Vuoka ja elintarvikkeen suojakalvo on helppo irrottaa kierrätystä varten.

Rottnerosin kalvolla peitetty vuokapakkaus vähentää valmistajan mukaan hiilidioksidipäästöjä 85 % verrattuna tavanomaiseen fossiilisesta muovista tehtyyn vuokaan.

 

Muovisia ruokapakkauksia korvataan nyt muotoonpuristetuilla kuitupakkauksilla. Kuva: Stora Enso.

Stora Enso on tuonut markkinoille ympäristöystävällisiä PureFiber-noutoruokapakkauksia. Tuotteissa ei ole muovia tai perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (PFAS), ja ne on suunniteltu korvaamaan muovisia ruokapakkauksia. Ruoka-astiat tuodaan markkinoille yhdessä tukkuyhtiö Tingstadin kanssa. Tuotevalikoima laajenee jatkossa myös muihin elintarvike- ja kulutustavarasovelluksiin.

Stora Enson kuitupohjaiset tuotteet on suunniteltu kiertotalouteen – ne ovat uusiutuvia, kierrätettäviä ja biohajoavia. PureFiber-tuotteiden hiilijalanjälki on noin 75 prosenttia pienempi kuin vaihtoehtoisilla muovi- tai sokeriruokopohjaisilla materiaaleilla. Ainutlaatuinen kuituteknologia mahdollistaa tuotteiden valmistamisen ilman muovia ja PFAS-yhdisteitä.

Suomalaisista pakkausalan yrityksistä myös Huhtamäki, Jospak ja Havi-konserniin kuuluva DeLight ovat kehittäneet kuitupohjaisia vuokapakkauksia.

Reino Lantto

Share: