Kevyempiä kartonkikuppeja

11.5.2011 12:45Uutiset » Tuotteet ja palvelut

StoraEnso_Cupforma Natura

Stora Enson Imatran tehtaiden valmistama Cupforma-kartonkituoteperhe on äskettäin saanut uuden jäsenen, Cupforma Naturan, joka tarjoaa juomakuppien valmistajille taloudellisemman ja ekologisemman vaihtoehdon. Uudesta kartongista valmistetut kupit ovat aiempaa kevyempiä, mutta niiden käyttöominaisuudet ovat kartongin uuden rakenteen ansiosta yhtä hyvät kuin ennenkin.

Cupforma Natura on kolmikerroskartonkia, ja keskikerroksessa käytetään raaka-aineena myös kemitermomekaanista CTMP-massaa. Kartonkia on saatavana yksi- tai kaksipuolisesti polyetyleenillä päällystettynä. Se on jo tuotannossa ja tulee jatkossa korvaamaan Cupforma Classicin, tuoteperheen vanhemman jäsenen.

Uuden kartongin tuotekehityshanke toteutettiin Stora Enson, suuren kupinvalmistajan sekä erään tuotemerkinhaltijan yhteistyönä kuudessa kuukaudessa, ja Cupforma Natura on nyt myynnissä globaaleilla markkinoilla. Aiempaan kuppikartonkiin verrattuna kehityshankkeella päästiin 4–4,5 prosenttia kevyempään kartonkiin, mistä on hyötyä sekä kupinvalmistajalle että ympäristölle: sama määrä kuppeja voidaan nyt valmistaa vähemmästä raaka-aineesta, yhden kupin valmistaminen tulee edullisemmaksi ja myös kuljetuskustannuksissa saavutetaan säästöjä.

– Näin nopea tuotekehityshanke ja lanseeraus olivat mahdollisia, koska teimme läheistä yhteistyötä sekä tuotemerkin haltijan että kuppien valmistajan kanssa, kertoo Stora Enso Food Service Boardin myynti- ja markkinointijohtaja Juha Kiviranta.

– Sen ansiosta olemme valmiita toimittamaan markkinoille ekologisesti ja ekonomisesti entistä paremman tuotteen, jolla on samat toiminnalliset ominaisuudet kuin aiemmalla Cupforma Classic -kartongillamme. Näin nopeaan tuoteuudistukseen emme olisi kyenneet omin voimin.

Raaka-aineiden käytön tehostuttua asiakkaat voivat nyt valmistaa noin 10 700 kuppia samasta kartonkierästä, joka riitti 10 000 kupin valmistukseen vuonna 2006. Yhdestä rekallisesta (noin 80 m3) kuitupuuta voidaan valmistaa noin 85 000 kuppia enemmän kuin joitakin vuosia sitten. Parantuneen saannon on mahdollistanut monikerrosteknologian käyttö kuppikartongin valmistuksessa ja erilaisten massojen käyttö kartongin eri kerroksissa.

Share: