Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Ilmaisia kuva-arkistoja lisää verkkoon

18.5.2020 09:48Uutiset » Tuotteet ja palvelut
W. C. McGillin vuonna 1886 patentoima kassakone. Kuva: Smithsonian/CCO.

Vapaasti käytettävissä olevien ilmaisten kuvien määrä lisääntyy verkossa. Uusi merkittävä avaus on Smithsonianin 2,8 miljoonan kuvan arkisto. Smithsonianin mukaan kyseessä on historiallisen suuri kuvien vapautus, ja tänä vuonna vapautetaan vielä 200 000 kuvaa lisää. Myös Suomessa museot ovat avanneet yhä enemmän arkistojaan.

Smithsonian-instituutti on yhdysvaltalainen suurmuseo ja tutkimuslaitos. Kuva-arkistossa on kuvia ja dataa Smithsonianin 19 museosta, yhdeksästä tutkimuslaitoksista, kirjastoista, arkistoista ja eläintarhoista. Kuva-arkistossa on myös tuhansia 3d-malleja, kuten Cassiopeia A -supernovan jäänteet.

Kuvia voi katsoa, ladata, muokata ja käyttää ilmaiseksi myös kaupallisesti.

Historiallisia kuvia vapaasti Suomessakin

Kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön on ollut museomaailman vahva suuntaus viime vuosien aikana. Maineikkaista kansainvälisistä museoista kokoelmiaan ovat avanneet joko verkkolaatuisina tai painolaatuisina mm. New Yorkin The Metropolitan Museum of Art ja Amsterdamin Rijksmuseum. Suomessa Helsingin kaupunginmuseo oli ensimmäinen, joka avasi koko digitoidun kuvakokoelmansa korkearesoluutioisena vapaaseen käyttöön vuonna 2017.

Vapaasti käytettäviä historiallisia kuvia ja taidetta löytyy Suomessakin yhä enemmän. Yksi parhaita lähteitä on Kansalliskirjaston ylläpitämä valtakunnallinen Finna-palvelu. Siitä löytyy Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aarteita. Finna.fi-palvelun kautta voi vaikka tutustua digitaalisiin taidekokoelmiin, katsoa elokuvia tai nauttia erilaisista kulttuurielämyksistä.

Finna kokoaa yhteen Suomen kirjastojen, museoiden ja arkistojen moninaista materiaalia. Kaikki materiaali ei suinkaan ole ilmaista, ja valokuvien käyttöoikeudet vaihtelevat. Ne on kirjattu selkeästi kuvan yhteyteen.

Taidekuvat ovat joskus mainioita kuvituskuvia tekstiin tai markkinointiin. Ongelma on kuitenkin se, että mitä tunnetumpi teos on, sitä useammin sitä on käytetty. Suomalaisia taideteoksia on myös vielä melko vähäinen määrä verkossa vapaasti käytettävissä riittävän hyvällä resoluutiolla.

Ateneumin teoksiin kuten myös Kansallisgallerian muiden museoiden Kiasman ja Sinebrychoffin kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Kokoelmassa on noin 40 000 teosta, luonnosta tai harjoitelmaa, joista suuri osa on ollut harvoin esillä. Teoksia voi hakea tekijän tai teoksen nimen lisäksi esimerkiksi aikakauden tai aihepiirin mukaan.

Ilmainen kuva vaatii työtä

Historialliset kuvat sopivat vain rajatusti kaupalliseen käyttöön. Mainontaan ja markkinointiin soveltuvia kuvia löytyy kyllä niitäkin paljon verkosta, mutta niiden seulonta vaati paljon työtä. Kuvien pitäisi sopia suomalaiseen viestintään, mikä rajaa käyttökelpoisuutta jo huomattavasti. Esimerkiksi suomalaisia luontokuvia ei niin vain löydä ilmaiseksi verkosta. Sen sijaan maksullinen kuvapankki Vastavalo tarjoaa niistä erinomaisen valikoiman.

Valikoiman suppeus on ongelmana esimerkiksi ilmaisilla kuviasuomesta.fi ja cupcake.nilssonlee.se palveluilla. Kansainväliset ilmaiset Pixabay, Unsplash ja Pexel -palvelut ovat suosittuja, mutta varsin suppeita verrattuina maksullisiin kansainvälisiin kuvapankkeihin. Niistä on sittenkin helpompi löytää sopiva kuva, jota ei ole käytetty liian paljon.

Reino Lantto

Share: