Google hämmentää kirjamarkkinoita

12.10.2009 16:28Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Hakukonejätti Google on mullistamassa tulostettujen kirjojen jakelua uudella pikatekniikalla. Digitaalisella tulostustekniikalla valmistetut kirjat valmistuvat alle viidessä minuutissa hinnan ollessa noin kuusi euroa.

Googlen kumppani hankkeessa on yritys nimeltä yhdysvaltalainen On Demand Books, joka valmistaa Espresso Book Machine -kirjantulostuslaitteita. Laite tulostaa ja sitoo teoksesta oikean paperikirjan alle viidessä minuutissa. Laitteita on tarkoitus myydä esimerkiksi kirjakauppoihin, kahviloihin ja kirjastoihin. Tällä hetkellä laitteita on myyty vasta kymmeniä, suurin osa Yhdysvaltoihin ja muutama Englantiin. 


Espresso Book Machine valmistaa maksimissaan 300-sivuisen kirjan mustavalkosivuilla ja värikansilla. Materiaaleihin kuluu rahaa noin kolme dollaria (noin kaksi euroa). Sisältö tulee suoraan Googlen omasta kirjahausta. Kirjojen hinnaksi ehdotetaan kahdeksaa dollaria (vajaat 6 euroa). 


Googlen paljon kohua herättäneestä Book Search -kirjahausta löytyy tällä hetkellä noin kuusi miljoonaa teosta. Näistä kaksi miljoonaa on teoksia, joiden tekijänoikeus on kokonaan rauennut, ja jotka ovat julkaistu ennen vuotta 1923. Juuri nämä kaksi miljoonaa ovat tulostettavissa uuden palvelun kautta. Vireillään olevassa oikeusjutussa selvitetään, saako Google käyttää myös kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat epäselviä. Mikäli se osoittautuu lailliseksi, Googlen kirjavalikoima kasvaa merkittävästi.


Lisää aiheesta voit lukea AGI:n lokakuun numerosta, joka ilmestyy kuun lopulla. Lehdessä on myös haastateltu suomalaisia kirja-alan vaikuttajia, muun muassa Akateemisen Kirjakaupan johtajaa. AGI-lehden voit tilata tästä.

Linkit: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Book_Search ja www.ondemandbooks.com.

Share: