Fuji selkeyttää levyterminologiaa

22.6.2009 10:06Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Fujifilm haluaa selkiyttää teollisuuden nimeämiskäytäntöjä ja levyratkaisujensa ympäristövaikutuksia. Siksi Fuji on ensimmäisenä levyvalmistajana ottanut käyttöön uuden levyluokittelun Lo-Chem kuvaamaan täsmällisemmin termiä ”kemiavapaa”.

Uudet tärkeimmät levytuotannon ratkaisut luokitellaan ”kemiaa säästäviksi” (low chemistry). Vesihuuhtelua ei tarvita ja pesuainetta tuorestetaan ainoastaan vedellä. Muilta osin levyt toimivat painossa täysin entiseen tapaan. Fujin levyjä ja graafisia ratkaisuja maahantuo KTA-Yhtiöt Oy.

CTP-levyjen valmistajat ovat viime vuosina kehittäneet levytyyppejä, jotka tarvitsevat entistä vähemmän kemiaa. Näistä levyistä käytetään usein nimityksiä ”prosessivapaa” tai ”kemiavapaa”. Fujifilm valmistaa molempaan teknologiaan sopivia levyjä, Brillia HD PRO-T termolevyä ja Brillia HD PRO-V violettilevyä.

Uusi luokittelu

– Teollisuuden parissa termiin ’kemiavapaa’ on liittynyt jo jonkin aikaa epäselvyyksiä, etenkin sen merkitykseen ympäristövaikutusten osalta. Fujilla termi koettiin harhaanjohtavaksi, koska se viittaa siihen, että ’kemia-vapaat’ levyt eivät vaatisi kemiaa, vaikka todellisuudessa melkein kaikki levyt vaativat osana tuotantoprosessia jonkinlaista kemiaa. Se johtaa mahdollisesti tilanteeseen, joka on ristiriidassa Fujin ympäristöpolitiikan kanssa. Fujin PRO-V -tuotteiden kaupallinen julkistaminen oli oikea hetki selkeyttää tilannetta, mieluummin kuin hyväksyä harhaanjohtavan teollisuustermin käytön jatkuminen, myyntijohtaja Juhani Lohilahti KTA-Yhtiöistä kertoo.

– Epäselvyyksien välttämiseksi voidaan todeta, että jos tuotteeseen liittyy käyttöturvatiedote, se on myös aina merkki siitä, että prosessissa tarvitaan kemiaa, hän lisää.

Koska ”prosessivapaasta” ja ”kemiavapaasta” painolevystä on tullut monen toimittajan ”oikotie” ympäristötehokkaaseen tuotantoprosessiin, on syytä selventää käsitteitä tarkemmin. Prosessivapaa levy kehittyy painokoneessa reagoimalla kostutusveteen ja painoväriin, ja näin levyn kalvo poistuu ensimmäisiin painoarkkeihin. Prosessissa ei tarvita kehityskonetta. Ns. kemiavapaassa prosessissa kalvo poistetaan pesemällä levy pesuaine-/kumiliuoksessa valotuksen jälkeen. Ei voida siis puhua täysin kemiavapaasta menetelmästä. Kemiaton painolevy onkin Fujin mielestä markkinoinnissa harhaanjohtava.

Lisätietoja: www.kta.fi

Share: