Fleksopainamiseen peittävämpi valkoinen väri

22.4.2020 10:38Uutiset » Pakkaukset

 

Korkea opasiteetti ja valkoisen värin säästö saatiin aikaan SOMA Optima-fleksopainokoneella. Kuva: SOMA.

Joukko painoalan toimijoita on kehittänyt yhdessä tekniikan, jolla saadaan fleksopainamisessa korkean opasiteetin valkoinen entistä vähemmällä värillä. Tämä läpimurto lisää tiedotteen mukaan merkittävästi pakkauspainatuksen ekotehokkuutta ja tuo kustannussäästöjä.

Yhteistyön tuloksena Marvaco, SOMA, Flint Group ja INOMETA tekivät läpimurron valkoisen painovärin peittävyydessä ja painovärin säästöissä. Valkoisen painovärin kulutus on tyypillisesti puolet värien kokonaiskulutuksesta.

Marvacon ja SOMAn ohjaama kehitystyö johti valkoisen värin yli 60 prosentin opasiteettiin taustapainetulla BOPP-kalvolla. Kehityksessä hyödynnettiin kumppaneiden uusimmat tekniikat, mikä mahdollisti opasiteetin kohottamisen samalla kun valkoisen painovärin määrään pystyttiin vähentämään.

SOMA Globe -teknologiakeskuksen päällikkö Moreno Melegatti kertoo, että vain harvat painajat pystyvät saavuttamaan vastaavan valkoisen värin peittävyyden yhdellä valkoisella kerroksella. Melegattin mukaan näin korkeat opasiteetit vaativat tyypillisesti suuria värin siirtomääriä ja jopa peittovalkoisen painamista kahdella värillä. Hän toteaa, että Optima-fleksopainokoneen uusi kuivausjärjestelmä minimoi painovärin blokkaamisen näin korkean opasiteetin saavuttamisessa.

Marvaco-konsernin hallituksen puheenjohtaja Kai Lankinen sanoo, että näin korkean opasiteetin saavuttaminen on ollut hänen tavoitteensa viimeisen 20 vuoden ajan, mutta nyt tekniikka on vihdoin mahdollistanut sen saavuttamisen. Lankisen mukaan yhteistyö vähensi painovärin kulutusta mittavasti ja säilytti valkoisen peittävyyden verrattuna perinteiseen tekniikkaan. Lankinen kertoo myös, että työ sisälsi useita testejä ja ilman Flint Groupin ja INOMETAn merkittävää panosta lopputulosta ei olisi voitu saavuttaa.

Flint Groupin business kehityspäällikkö Joelle Bédat ja kaupallinen johtaja Thomas Strohe ovat tyytyväisiä ratkaisussa saavutetuista tuloksista. Tekniikassa Flint Groupin painovärit ja -laatat täydentävät toisiaan.

Share: