Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Digitaaliset lehtiarkistot laajenevat

2.10.2017 08:50Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kuva: Kansalliskirjasto.

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ja Kansalliskirjasto ovat sopineet Kansalliskirjaston kokoelmissa olevien sanoma- ja aikakauslehtien julkaisemisesta verkossa. Sopimus koskee vuosina 1917–1920 ilmestyneitä lehtiä. Elokuussa myös HS aukaisi lehtiarkistoaan näköislehtien muodossa.

Kansalliskirjasto avaa digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1920 asti yleisön saataville digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa 1.2.2017. Pitkään voimassa ollut vuoden 1910 pysyvä raja siirtyy näin kymmenellä vuodella eteenpäin. Uutta aineistoa avautuu käyttöön noin 1,9 miljoonaa sivua.

Lehdet ovat luettavissa Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa.

Kansalliskirjaston digitoimien vanhojen lehtiaineistojen avaaminen suuren yleisön käyttöön vaatii tekijänoikeuslain mukaan tekijöiden luvan. Kopiosto edustaa laajasti lehtien tekijöitä mm. toimittajia, valokuvaajia, kuvittajia, graafikoita ja kääntäjiä. Kopiosto ja Kansalliskirjasto jatkavat neuvotteluja digitaalisen käytön laajentamiseksi myös uudempiin lehtiaineistoihin.

HS:n palvelussa 32 000 näköislehteä

Helsingin Sanomien digitilaajat pääsivät elokuun alusta lukemaan vanhoja lehtiä helposti. HS avasi Aikakone-nimisen palvelun, jossa voi selailla vanhoja Hesareita vuosilta 1904–1997. Aiemmin historiasta kiinnostuneet joutuivat etsimään lehtiä mikrofilmeiltä tai arkistoista.

Palvelussa on kaikkiaan 32 003 näköislehteä. Arkisto on hyvin kattava, vaikka aivan jokaisen päivän lehteä sieltä ei löydy. Aikakoneessa lehtiä voi selailla sen näköisinä kuin ne aikanaan ilmestyivät, mainoksineen kaikkineen. Lähitulevaisuudessa palvelusta on tarkoitus saada myös HS:n edeltäjän, Päivälehden, vuosina 1899–1904 ilmestyneet numerot.

Share: