Bookwell teki suurinvestoinnin kirjatuotantoon

29.9.2016 08:39Uutiset » Tuotteet ja palvelut
KBA:n RotaJET 130 inkjet-painokone.
KBA:n RotaJET 130 inkjet-painokone.

Bookwell Digital Oy mullistaa pohjoismaisen kirjakentän 7,4 miljoonan euron suurinvestoinnillaan. Yhtiö on tilannut Juvalle digitaalisen KBA RotaJET 130 -mustesuihkupainokoneen ja Kolbuksen liimalinjan. Investointia on suunniteltu pitkään.

– Investointi mahdollistaa perinteisten lisäksi myös pienemmät painoerät, jolloin kustannuskynnys madaltuu, eikä rahaa sitoudu massiivisten painoerien varastointiin, kertoo juvalaisen Bookwell Digitalin (BWD) toimitusjohtaja Juha Manninen.

BWD tuo Suomeen ensimmäisen täysin automatisoidun kirjojen tuotantolinjan, jossa kaikki työvaiheet on integroitu yhteen järjestelmään. Kirja painetaan ja sidotaan samalla kertaa.

– Investointi saattaa pelastaa kirjan valmistuksen tulevaisuuden Suomessa. Nykyisillä painokoneilla tehtävät erät ovat usein liian suuria Pohjoismaiden markkinoille, kommentoi Manninen.

Tilaukset pilvipalvelun kautta
Kustantajille tarjotaan oma pilvipalvelu, jonka kautta tilaukset hoituvat. Kustantaja voi itse määrittää painosmäärän ja painopäivän sekä muuttaa tilaustaan joustavasti. Uusi järjestelmä mahdollistaa kustantajille sopivien painoerien tilaamisen. Tähän mennessä kirjoista on pitänyt tilata koko myyntierä kerralla myyntiarvion mukaan, jotta yksikköhinta pysyisi alhaisena. Uuden tehokkaan integroidun valmistuksen ansioista hinta voidaan pitää samana myös silloin, kun kirjan valmistus jaetaan useaan erään esimerkiksi ennakkomyyntiä mukaillen.

Painokoneiden asennus Juvan tehtaalla alkaa vuodenvaihteessa ja sen jälkeen toiminta käynnistyy asteittain. Uusi painotuotanto käynnistyy täysipainoisesti huhtikuussa 2017.  Juvalle asennettava RotaJET on yksivärinen (musta) ja painoradaltaan 130 senttiä leveä mustesuihkurullakone, joka voidaan päivittää myöhemmin neliväriseksi.

Bookwell Digitalin takana ovat vuosikymmeniä kirjapainoalalla olleet Juha Manninen ja tanskalainen Lars Abildgaard.

Share: