Alkoholin hinnan nousu lisää painokustannuksia

7.5.2020 09:36Uutiset » Pakkaukset
Koronakriisi on nostanut teknisen etanolin hintaa ja heikentänyt sen saatavuutta Euroopassa. Kuva: Altia.

Teknisen etanolin hinta on noussut jyrkästi koronakriisin vuoksi ja saatavuus heikentynyt. Tämä aiheuttaa ongelmia myös painotaloille, jotka käyttävät liuotinpohjaisia värejä, etanolia pesuaineena painoprosessissa ja pestäviä painolaattoja tai painolevyjä.

Suomalainen teknisen etanolin valmistaja Altia on monien eurooppalaisten alan toimittajien tavoin priorisoinut toimituksissaan huoltovarmuuden kannalta kriittisiä toimialoja. Suomessa valmistetaan vain alle 5 % Euroopassa tuotetusta teknisestä etanolista ja Altia on kehottanut ostajia kääntymään muiden valmistajien puoleen.

Käsidesin kysyntä on räjäyttänyt etanolin kysynnän ja nostanut sen hinnan jopa kaksinkertaiseksi useissa maissa. Näin kertoo painolaattoja valmistava Asahi Photoproducts.

Asahin mukaan useilla markkinoilla alkoholin hinta on noussut yhdestä kahteen euroon litralta. Asahi valmistaa fleksopainolaattoja, ja niissä kallistuminen on nostanut laattojen hintaa kolme euroa neliömetriä kohti. Vaikka laattojen valmistuksessa pystyttäisiin kierrättämään 85 % etanolista, kustannusten nousu on silti noin 45 senttiä neliötä kohti.

Vähemmän alkoholia uusilla ratkaisuilla

Asahin mukaa etanolin hinnan nousu aiheuttaa vielä suuremman kustannustaakan offsetpainotaloille, jotka käyttävät liuotinpohjaisia painovärejä. Useimmat värien valmistajat ovat nostaneet niiden hintoja alkuvuonna, mikä vaikuttaa mm. pakkausten painamiseen.

Kustannuspaineita voidaan vähentää siirtymällä vähemmän liuottimia sisältävään tekniikkaan. Asahi tarjoaa vesipestävää AWP-levytekniikkaa. Fuji Pressroom Chemicals on kehittänyt helpon ja tehokkaan ratkaisun painajille, jotka haluavat korvata isopropyylialkoholin (IPA) painoprosessissa. IPAfix korvaa perinteisen painokoneessa käytettävän IPAn ja sitä voidaan käyttää yhdessä kaikkien standardien veden lisäaineiden kanssa heatset ja arkkipainamisessa. Ratkaisu vähentää veden kulutusta ja VOC-päästöjä.

Prosessivapaat painolevyt ovat myös ratkaisu, jolla offsetpainamisessa voidaan vähentää päästöjä ja riippuvuutta alkoholin hinnan ja saatavuuden vaihteluista. Esimerkiksi Fujifilmin Superia ZE levyjä käyttämällä ei tarvitse huolehtia painolevyjen prosessoinnista ja niihin liittyvästä kemikaalien sekä veden käytöstä.

Reino Lantto

Share: