Venäläisiä lehtiä painetaan yhä enemmän Suomessa

27.3.2008 17:21Uutiset » Toimiala

Venäläisten aikakauslehtien painamisesta on tullut suomalaisille painotaloille entistä tärkeämpää yritystoimintaa. Venäjällä ei ole riittävästi painotaloja, jotka pystyisivät tekemään laatulehtiä, joten suuri osa uusista lehdistä painetaan Suomessa. Viime vuonna Venäjälle menevien aikakauslehtien vienti hipoi 100 miljoonaa euroa.

Parisataasivuinen Caravan on yksi niistä uusista venäläisistä laatulehdistä, joita painetaan Suomessa. Lehden sivut täyttyvät naisista ja julkkiksista, mainokset ovat kansainvälisiä. Paperi ja painojälki tyydyttävät vaativampaakin lukijaa, lehti onkin suunnattu venäläisille edelläkävijöille.

– Se on edelleen kasvava markkina-ala, erään tutkimuksen mukaan Venäjällä on yli 20 000 rekisteröityä lehteä, Moskovassa pelkästään jo yli 14 000, sanoo Hansaprintin asiakkuusjohtaja Sirkka-Liisa Murtola.

Viime vuonna aikakauslehtien vienti itänaapuriin kasvoi miltei 20 prosenttia ja koko graafisen alan viennistä Venäjälle meni kolmasosa. Eniten kysyntä kasvaa mainospainotuotteiden ryhmässä, mutta toistaiseksi määrät ovat vielä pieniä.

– Yksi keskeinen syy on Suomen logistinen asema. Meillä on yksi valtakunnanraja, jota painajat ylittävät verrattuna Keski-Eurooppaan, missä on useampia rajoja, kertoo Graafinen Teollisuus ry:n kehityspäällikkö Jaana Villikka.

Suomalaisten eduksi lasketaan myös toimitusvarmuus ja laatu. Kustannustehokkuutta on ollut pakko hioa jo muutenkin alan ylikapasiteetin takia. Pitkistä asiakasuhteista on myös etua.

Painotuotteita vie kaikkiaan noin 70 yritystä, mutta Venäjän-vientiä hallitsee viisi suurta, joiden osuus on puolet.

Venäjälle on rakennettu lähinnä sanomalehtipainoja, joten jatkossakin aikakauslehtien paino keskittynee ulkomaille. Suomalaiset uskovatkin vientinäkymien säilyvän hyvinä myös tulevaisuudessa.

Lähde: YLE Uutiset

Katso Ylen Uutisten video aiheesta:
http://areena.yle.fi/toista?id=1165703

Share: