UPM:n toimihenkilöt lakkoon huomenna

5.4.2011 12:20Uutiset » Toimiala

UPM_logo

Toimihenkilöt ovat ilmoittaneet aloittavansa huomenna 6. huhtikuuta klo 6 kahden viikon lakon, joka kohdistuu valtaosaan UPM:n toiminnoista Suomessa. Lakon ulkopuolelle jäävät UPM:n mekaaninen metsäteollisuus eli Vaneri, Sahaliiketoiminta, UPM ProFi, metsäasiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt sekä muut metsäyhtiöt Suomessa. UPM:ssä on noin 1 300 toimihenkilöä, jotka työskentelevät esimerkiksi toimitusketjussa sekä talous- ja henkilöstöhallinnossa.

–Lakon vaikutuksia on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida tarkkaan, mutta varovaisestikin arvioiden voidaan puhua miljoonavahingoista. Lakon alettua paperitehtaita joudutaan mitä todennäköisimmin ajamaan alas jo muutaman päivän sisällä, sanoo UPM:n Paperiliiketoiminnan johtaja Jyrki Ovaska.

Toistuvia lakkoja

–Jatkuvat työmarkkinahäiriöt ovat tuhoisia Suomen maineelle ja toistuvat lakot siirtävät tilauksia pysyvästi pois suomalaisilta tehtailta. Työtaistelutoimien kohdistaminen yhteen yritykseen on neuvottelutaktiikkaa, jolla on kohtuuttomat seuraukset asiakkaille, yritykselle ja myös koko yrityksen työntekijöille.

– UPM on viime vuosina keskittänyt kansainvälisen hallintopalvelukeskuksensa Tampereelle. Jos toimintaan Suomessa liittyy toistuvaa epävarmuutta, joudumme arvioimaan, olemmeko mitoittaneet toiminnan Suomessa oikealle tasolle ja onko syytä alkaa ohjata toimintaa maihin, jotka eivät ole yhtä lakkoherkkiä, sanoo Ovaska.

Sovittelu oli tulokseton

Valtakunnansovittelijan johdolla käyty sovittelu päättyi eilen tuloksettomana. Toistaiseksi valtakunnansovittelija ei ole kutsunut osapuolia uuteen sovitteluun. Metsäteollisuus ry ja Ammattiliitto Pro ovat alkuvuoden aikana neuvotelleet palkoista ja työehtosopimuksesta. Valtakunnansovittelijan neuvotteluissa Pro on vaatinut 3,5 prosentin palkankorotusta ja siirtymistä vanhakantaiseen palkkausjärjestelmään, joka ei vastaa nykyajan työmarkkinakäytäntöjä. Metsäteollisuus pitää Pron palkankorotusvaatimusta ylimitoitettuna verrattuna muihin tänä keväänä tehtyihin palkkaratkaisuihin.

Share: