Teollisuusliitto aloittaa lakon Granon toimipisteissä

8.6.2020 08:00Uutiset » Toimiala
Granon lakon ulkopuolelle on rajattu lääkinnällinen suojavarustetuotanto. Kuva: Grano.

Teollisuusliitto käynnistää keskiviikkona 10. kesäkuuta viiden päivän lakon Grano Oy:ssä. Lakko koskee yli 500 Granon työntekijää eri puolilla Suomea. Kiistassa on kysymys sovellettavasta työehtosopimuksesta. Grano on työnantajaliitto Paltan jäsenyritys, ja Paltan mukaan lakko on laiton.

Teollisuusliitto on julistanut lakon markkinointi- ja sisältöpalvelualalla toimivan Granon kaikkiin toimipisteisiin 10. ja 14. kesäkuuta väliseksi ajaksi. Lisäksi toimipisteisiin on asetettu ylityökielto 8. ja 21. kesäkuuta väliseksi ajaksi. Lakon ulkopuolelle on rajattu lääkinnällinen suojavarustetuotanto.

Paltan jäsenyritys Grano on vuosikymmenet soveltanut henkilöstöönsä yleissitovaa tulostusalan työehtosopimusta, jonka sopimusosapuolia ovat olleet Palta ja PAM. PAM ilmoitti helmikuussa yksipuolisesti lakkauttavansa kyseisen sopimuksen, jonka jälkeen asiasta on Paltan mukaan käyty neuvotteluja työnantajan ja työntekijöiden edustajien välillä. Työntekijöiden työehdot on säilytetty ennallaan tulostusalan työehtosopimuksen lakkauttamisesta huolimatta.

Teollisuusliitto vaatii, että Granossa noudatetaan media- ja painoalan yleissitovaa työehtosopimusta, jossa toisena osapuolena on Medialiitto. Granossa on noin 1 200 työntekijää, jotka olisivat liiton mukaan sopimuksen piirissä. Heistä noin kolmasosa on ollut lomautettuna koronakriisin vähennettyä tilauskantaa.

– Teollisuusliitto pyrkii laittomalla lakollaan painostamaan yritystä luopumaan alalla vuosikausia noudatetuista työehdoista ja noudattamaan yritykseen kokonaisuudessaan soveltumatonta työehtosopimusta. Pidämme Teollisuusliiton toimintaa täysin vastuuttomana, Paltan neuvottelujohtaja Hanne Salonen toteaa.

Grano toivoo sovitteluratkaisua

Granon tiedotteen mukaan epäselvää tilannetta selvitetään parhaillaan työnantaja- ja palkansaajaliittojen kesken sekä yhtiön sisällä. Grano toivoo, että asiassa päästäisiin nyt neuvotteluteitse eteenpäin. Sovitteluprosessi käynnistyy valtakunnansovittelijan johdolla tiistaina 9.6.2020.

Mahdollinen työnseisaus saattaa vaikuttaa Granon toimituskykyyn ke–pe 10.–12.6. sekä sitä seuraavalla viikolla. Suurin osa granolaisista on kuitenkin töissä lakosta huolimatta.

Share: