Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Teollinen painaminen kasvaa vauhdikkaasti

4.5.2018 08:34Uutiset » Toimiala
Taipuisaan valopaneeliin integroitu ledikalvo osana rakennetta. Kuva: VTT.

Teollinen ja funktionaalinen painaminen ovat yli kaksinkertaistuneet viimeisen viiden vuoden aikana ja kasvuvauhti jatkuu nopeana lähivuosina. Erikoispainamisessa nopeimmin kasvavia alueita ovat digitaalinen tekstiilien tulostus, 3D-tulostus ja painettu elektroniikkaa.

Erikoispainamisen näkymiä valottaa tutkimusyhtiö Smithers Piran raportti ” The Future of Functional and Industrial Print to 2022”. Sen mukaan yhdeksän eri teollisen painamisen alueen yhteenlaskettu markkinoiden arvo oli 76,9 miljardia dollaria vuonna 2017. Markkina on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2012 ja seuraavan viiden vuoden kasvuvauhti olisi keskimäärin 8,4 % vuodessa. Nopea kasvu avaa paljon mahdollisuuksia erilaisten painotekniikoiden tarjoajille, erityisesti mustesuihkutekniikalle.

Vuonna 2012 erikoispainamisen suurin alue oli sisustustuotteiden ja laminaattien tulostaminen. Nyt painettu elektroniikka on suurin alue. Seuraavan viiden vuoden aikana Smithers Pira ennustaa kasvun olevan suurinta tekstiilien ja 3D tulostamisessa.

Tekstiilien inkjet-tulostus on houkutteleva alue, sillä vaikka sen osuus tekstiilien markkinoista on vielä pieni, niin kasvuvauhti on huomattavasti nopeampi kuin perinteisen tekstiilipainamisen vauhti. Kasvua tukee muotiteollisuuden ‘fast fashion’ -trendi.

3D-tulostaminen kehittyy nopeasti ja yleistyy monilla toimialoilla. Kasvua vauhdittavat uudet tulostusmateriaalit kuten metallit ja korkean suorituskyvyn muovit.

Share: