Tapahtumateollisuuden kriisi jatkuu

16.12.2020 08:00Uutiset » Toimiala
Helsingin Caravan-messut siirtyvät tammikuulta 2021 tammikuuhun 2022. Kuva: Messukeskus.

Tapahtumateollisuuden kriisi jatkuu, kun koronaepidemia jatkuu ja tapahtumien järjestämistä rajoitetaan laajasti. Alan keskusjärjestö sanoo, että jopa kahden tuhannen tapahtuma-alan yrityksen toiminta uhkaa loppua Suomessa lähikuukausina. Lisää negatiivisia uutisia saatiin 15.12., kun Helsingin Messukeskus ilmoitti useiden suurten tapahtumien siirtyvän alkukeväästä myöhempiin aikoihin.

Tapahtumateollisuus ry on julkaissut kannanoton hädässä olevan tapahtumatoimialan ja kantokykynsä rajoilla olevien yritysten auttamiseksi. Keskusjärjestö vaatii hallitukselta ja eduskunnalta välittömiä toimia tapahtumiin kohdistuvista ja perustuslaillista elinkeinovapautta rikkovista viranomaisrajoituksista johtuvien menetysten korvaamiseksi.

Tapahtumateollisuus on myös laatinut esityksen kokonaisratkaisusta tapahtumatoimialan elpymisen ja kasvun varmistamiseksi. Esitys on toimitettu Sanna Marinin hallituksen keskeisille ministereille ja ministeriöille 25.11.

– Tapahtumateollisuus oli ennen koronaa nopeassa ja kannattavassa kasvussa oleva, vahvasti työvoimavaltainen ala. Nuo kasvun edellytykset ovat edelleen olemassa, kunhan nyt aiheutuneiden vahinkojen korjaamisesta huolehditaan. Olemme laatineet esityksemme alan kasvun ja innovaatioiden sekä koulutuksen ja tutkimuksen varmistamiseksi, järjestön edunvalvontajohtaja Kati Kuusisto listaa.

Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3 200 yritystä ja toimialan kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa. Toimiala on ollut koronaepidemian vuoksi asetettujen voimakkaiden rajoitusten kohteena jo lähes yhdeksän kuukauden ajan. Toimialan kokonaisarvosta uhkaa kuluvana vuonna kadota jopa 1,8 miljardia euroa. Alan työllistää 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää. Tapahtumatoimialan välilliset vaikutukset ulottuvat myös laajasti useille muille toimialoille sekä kunta- ja aluetalouteen.

Messukeskus siirsi kevään messuja

Messukeskus joutuu koronan vuoksi siirtämään useita keväälle suunniteltuja yleisötapahtumia. Nyt on ilmoitettu GoExpon ja Helsingin Caravan 2021 -messujen siirtyvän vuodella eteenpäin. Educa-messut ovat kokonaan verkkotapahtuma.

Myös Vene 32 Båt siirtyy vuoteen 2022, mutta helmikuussa 2021 on alan uusi verkkotapahtuma. Moottoripyöräilyn MP21-messut järjestetään nekin verkossa keväällä.

Maaliskuusta alkaen Messukeskuksessa on kuitenkin tarkoitus järjestää useita messuja ja ammattitapahtumia. Huhtikuussa ovat FinnBuild, PulPaper ja ChemBio. Näidenkin toteutuminen on tietysti kiinni koronatilanteen kehittymisestä.

Share: