Tabloidilehtien määrä lisääntyy

14.1.2013 09:34Uutiset » Toimiala

HelsinginSanomat_tabloid

Helsingin Sanomien 8.1.2013 toteutunut formaattimuutos broadsheet-koosta puolta pienempään tabloidiin on saamassa useita seuraajia. Huhtikuussa tabloidiin siirtyvät Forssan Lehti sekä Sanoman maakuntalehdet Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat.

Suomen Lehtiyhtymä on jo aloittanut tabloidimuutoksen kaupunkilehdistä. Yhtymän sanomalehdet eivät vaihda formaattia ainakaan vielä tänä vuonna. Moni muukin broadsheet-lehti on valmistellut tabloidilehteä ja harkitsee siihen siirtymistä aikaisintaan vuoden 2014 alusta.

Ennen Helsingin Sanomia tabloidiin siirtyivät seitsenpäiväisistä lehdistä Alma Median Kainuun Sanomat, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Satakunnan Kansa. Jo pidempään tabloidina ovat ilmestyneet Länsi-Savo, Itä-Savo, Hufvudstadsbladet ja Iisalmen Sanomat.

Tällä hetkellä Suomen seitsenpäiväisistä lehdistä 22 ilmestyy suuremmassa broadsheet-koossa ja yhdeksän tabloidina.

Kaikista Suomen 182 sanomalehdestä valtaosa eli 153 on tabloideja. Tabloidi on ollut ennen kaikkea paikallislehtien, puoluelehtien, iltapäivälehtien ja talouslehtien formaatti. Myös kaupunkilehdistä enemmistö ilmestyy tabloidikoossa.

– Tabloidia pidetään yleensä kätevämpänä ja lukijaystävällisempänä lehtikokona. Muissa Pohjoismaissa se löi läpi jo viime vuosikymmenellä. Loputkin sanomalehdet harkitsevat sitä nyt, mutta voi olla, että Suomessa säilyy merkittävä ryhmä broadsheet-lehtiä vielä pitkäänkin, arvioi liittojohtaja Jukka Holmberg Sanomalehtien Liitosta.

– Sivukoko on viime kädessä makuasia ja tottumuskysymys. Tärkeintä on aina lehden sisällön koskettavuus ja merkityksellisyys lukijalle.

Monet sanomalehdet uudistavat tänä vuonna myös verkkopalvelujaan sekä mobiilijulkaisujaan niin, että maksava asiakas saa lehden sisällön missä, milloin ja missä muodossa tahansa.

– Sanomalehtien tulevaisuudelle on erittäin tärkeää, että tilaustuloja aletaan saada myös digitaalisista kanavista, Holmberg toteaa.

Share: