Töissäkin voi tehdä vihreitä valintoja

12.3.2009 09:27Uutiset » Toimiala

Trendikäs kuluttaja on ympäristöystävällinen. Useimmat ekoilevatkin tyylikkäästi kotonaan, mutta seuraako ekologinen ajattelu mukanamme työpaikoille? Tiedätkö, kenen vastuulla ympäristöasiat sinun töissäsi ovat? Entä minkälaisilla teoilla saat säästöjä aikaan?

Moni ajattelee vihreästi kotonaan, mutta työpaikan ympäristöasioiden hoito ei tunnu kiinnostavan. Kodin säästötoimet kun näkyvät heti sähkölaskussa ja omassa kukkarossa. Työpaikalla on helppo kulkea valtavirran mukana ja odottaa, että ylhäältä annetaan toimintaohjeita. Ympäristöajattelun pitäisi kuitenkin lähteä myös alhaalta ylöspäin eli henkilöstön keskuudesta.

Työpaikoilla voidaan miettiä yhdessä erilaisia toimintamalleja organisaation ympäristöasioiden edistämiseksi, ja suunnitella, miten ehdotukset ja säästötoimenpiteet voidaan jalkauttaa konkreettiselle tasolle. Kun työntekijät pääsevät mukaan ekoasioiden pohtimiseen, sovittujen tavoitteiden toteuttamiseen on myös helpompi sitoutua.

– Esimerkiksi meillä on perustettu oma Green Team –työryhmä, johon on koottu edustajia eri liiketoimintayksiköistä. Ryhmän ideariihen tuloksena on muun muassa perustettu ekotori, joka edistää erilaisia kestävän kehityksen projekteja, kertoo Hewlett Packardin markkinointipäällikkö Mika Arhi.

– Ekotorille henkilöstö on esimerkiksi lahjoittanut vanhoja silmälasejaan, jotka lähetetään edelleen hyötykäyttöön Afrikkaan. Siellä on myös paikallisten maataloustuottajien tuotteita myytävänä.

Mistä toimistolla voi tinkiä?

Vaikka organisaatiossa ei olisikaan vihreää työryhmää, vihreyteen voi kuitenkin vaikuttaa. Toimistojen suurimmat eko-ongelmat liittyvät usein esimerkiksi teknisten laitteiden valintoihin ja käyttöön, kierrätykseen sekä paperin käyttöön. Mullistaviin muutoksiin ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä ongelmiin on helppo vaikuttaa pienillä toimenpiteillä.

– Markkinoilta löytyy paljon esimerkiksi ympäristöystävällisiä, vähän virtaa kuluttavia pc-laitteita. Myös yrityksistä on tullut entistä tiedostavampia. Nykyään useimmat asiakkaamme määrittelevät jo tarjouspyynnöissään tarkat kriteerit virrankulutukselle ja vaativat meiltä laitetoimittajilta ekologisia tietokoneita, Arhi sanoo.

Ekologisten laitevalintojen lisäksi energiaa voi säästää jopa 65 prosenttia, kun muistaa sammuttaa esimerkiksi tulostimet yöksi. Jos tekniikka pettää, kannattaa muistaa, että myös tietotekniikasta löytyy kierrätettäviä osia, kuten vanhat laitteet sekä mustekasetit.

Suuria säästöjä voidaan saada aikaiseksi myös pelkästään tarkkailemalla paperin kulutusta toimistossa. Turhan tulostamisen vähentäminen ja kaksipuolisen tulostuksen käyttäminen vähentävät paperin käyttöä merkittävästi. Myös paperin kierrätykseen on hyvä järjestää toimiva käytäntö.

– Esimerkiksi meillä on paperinkulutuksen ja -kierrätyksen lisäksi kiinnitetty huomiota myös uusiin pakkausmateriaaleihin, jotka tehdään nykyään kierrätettävästä materiaalista. Pakkauskokojakin on pienennetty, mikä säästää tilaa kuljetuksissa, markkinointipäällikkö Mika Arhi toteaa.

Artikkelin on tuottanut Hewlett Packard.

Share: