Suhdanteet yhä pakkasella painamisessa

6.11.2013 14:41Uutiset » Toimiala

Painoalan suhdannetilanne pysyi heikkona kesän lopulla ja syksyn alussa EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan. Tuotannon ennakoidaan jatkavan laskuaan vuoden lopullakin. Paperiteollisuuden suhdannetilanne on sekin vaikea, mutta vuoden lopulle odotetaan pientä nousua.

Suhdannenäkymien saldoluku oli lokakuussa -34 (heinäkuussa -36). Barometrin vastaajista 52 % arvioi lokakuussa suhdanteiden säilyvän lähikuukausina ennallaan. Heikkenemistä odotti 40 % alasta ja 6 % ennakoi paranemista. Tuotanto on vähentynyt viime kuukausina, ja tuotanto-odotukset ennakoivat tuotannon supistuvan edelleen hieman vuoden lopullakin. Tilauskehitys on ollut heikkoa jo pidemmän aikaa ja tilauskirjat ovat selvästi tavanomaista ohuemmat.

Paperiteollisuuden suhdanneodotukset toipuivat lokakuussa saldolukuun -6 (heinäkuussa -37). Lokakuussa valtaosa vastaajista, 92 %, arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan talvella. Heikkenemistä odotti 7 % ja vain 1 % ennakoi paranemista. Tuotanto supistui yleisesti heinä-syyskuussa, mutta tuotannon odotetaan kohentuvan hieman vuoden lopulla.

Kuva: UPM:n paperitehdas, UPM.

Share: