Sappi ostaa M-realilta neljä tehdasta

29.9.2008 09:58Uutiset » Toimiala

Metsäliitto-konsernin tytäryhtiö M-real Oyj myy Graphic Papers -liiketoiminta-alueensa eteläafrikkalaiselle Sappi Limitedille. Suomesta myydään Kirkniemen ja Kankaan tehtaat.

Kauppaan sisältyvät Kirkniemen ja Kankaan tehtaat Suomessa, Stockstadtin tehdas Saksassa sekä Biberistin tehdas Sveitsissä, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1,9 miljoonaa tonnia.

Kaupan arvo on 750 miljoonaa euroa. Kauppahinta muodostuu 500 miljoonan euron käteissuorituksesta ja ostajalle siirtyvistä nettoveloista, 200 miljoonan euron myyjän ostajalle myöntämästä enintään nelivuotisesta korollisesta velkakirjasta sekä 50 miljoonan euron suunnatusta osakeannista.

Kaupan arvioidaan pienentävän M-realin liikevaihtoa vuositasolla noin miljardilla eurolla. Yhtiön vuoden 2007 liikevaihto oli 4,4 miljardia euroa.

M-real myös suunnittelee päällystetyn standardihienopaperin tuotannon lopettamista Halleinin ja Gohrsmühlen tehtailla.

– Järjestely parantaa M-realin tulevaisuuden näkymiä huomattavasti ja on samalla ensimmäinen merkittävä askel eurooppalaisen paperiteollisuuden konsolidaatiokehityksessä 2000-luvulla. Alan toimintaedellytykset paranevat, mistä hyötyy myös M-real yhtenä Sappin tulevana osakkeenomistajana, toteaa M-realin hallituksen puheenjohtaja Kari Jordan.

– M-real on jatkossa kannattavampi ja selvästi fokusoituneempi kartonki- ja paperiyhtiö, jonka liiketoiminnan vahvan ytimen muodostavat korkealaatuiset pakkauskartongit, Jordan jatkaa.

Yhtiö pitää kaupasta tiedotustilaisuuden tänään maanantaina kello 11.

Kaupan toteutuminen edellyttää Sappin ylimääräisen yhtiökokouksen ja kilpailuviranomaisten hyväksynnän sekä Sappin osakeannin toteuttamisen.

M-real on yksi Euroopan johtavista kartongin ja paperin valmistajista. Yhtiö jakautuu kolmeen toimialaan: Consumer Packaging, Graphic Papers ja Office Papers. Yhtiöllä on 17 tuotantolaitosta 6 Euroopan maassa. Tuotantokapasiteetti ennen kauppoja on noin 4,1 miljoonaa tonnia paperia ja 1,1 miljoonaa tonnia kartonkia. Liikevaihto vuonna 2007 oli 4,4 miljardia euroa ja henkilöstömäärä on noin 9 000.

Share: