Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Sanomalehtituotantoa napin painalluksella

19.11.2008 16:13Uutiset » Toimiala

Manroland esittelee huomisen teknologiaa termillä ”One Touch”, jossa visiona täysautomaattinen sanomalehtituotanto autoprint-laitesarjan koneilla. Visio on jo osin toteutunut.

Manroland on ottanut muutaman ratkaisevan askeleen kohti täyttä automaatiota. APL ja APL logistics -täysautomaattiset levynvaihtojärjestelmät edustavat automaation pioneerityötä. APL:ssä on mukana manrolandin ja KUKA’n yhteistyönä kehittämä robottikäsi. Koko levynvaihto tapahtuu täysin automaattisesti. Imupäillä varustettu robottikäsi poistaa vanhat levyt sylinteriltä ja vaihtaa uudet tilalle. Tämä lyhentää vaihtoprosessin noin kolmeen minuuttiin. Saarbrückner Zeitung, Osnabrückner Zeitung ja Freie Presse Chemnitz ovat pilottiasiakkaita ja ensimmäisiä, joilla APL on päivittäisessä tuotannossa vuoden 2008 loppuun mennessä. Lisäksi sanomalehtitalot Mannheimer Morgen, Mittelbayerische Zeitung Regensburgissa ja lisäksi yksi, joka ei halua nimeään julkisuuteen, ovat päätyneet tähän uuteen teknologiaan.

APL logistics tarkoittaa täysin integroitua työnkulkua painotalossa. Järjestelmä mahdollistaa lähes täysautomaattisen levynvaihtoprosessin – ainoastaan levymakasiini on täytettävä operaattorin toimesta. Makasiini siirtyy sen jälkeen automaattisesti painokoneelle kuljetusjärjestelmän avulla. APL logistics painottuu yhtälailla kuntoonlaittoajan lyhentämiseen kuin myös ergonomiaan ja painajan stressittömään työympäristöön. Lisäksi koko työnvaihtoprosessi on integroitu manrolandin printnet-työnkulkujärjestelmään. Tuloksena on moderni tietojenkäsittelyn ja levylogistiikan ohjaus ilman nykyisiä manuaalisia työvaiheita prepressin ja painon välillä.

Mitä on autoprint?

Lähitulevaisuuden täysin automatisoitu painoprosessi ei kuitenkaan merkitse vain automaatiota ja lyhyempiä työnvaihtoaikoja. Yhtä tärkeitä ovat myös sopivat järjestelmät esiasetuksiin, värin ja rekisterin ohjaukseen sekä ratajännityksen, väridensiteetin ja kostutusveden valvontaan. Nämä osa-alueet manroland hallitsee jo tänään, ja näin on otettu askel kohti täysin automatisoitua tuotantoa manrolandin uusilla autoprint-koneilla.

Manroland on jo synkronoinut painoprosessin oleelliset toiminnot. Quickstart-järjestelmä valvoo esiasetteluun liittyviä toimintoja. ClosedLoop-järjestelmät toimivat suoraan koneessa ja varmistavat automaattisesti säädetyn, tasaisen korkean laadun läpi koko painoksen. Yksi esimerkki tästä on manrolandin kehittämä Cutcon C -järjestelmä katkaisurekisterin valvontaan. 50 metrin minuuttinopeudella toimiva automaattinen radanveto on markkinoiden nopein. Uusi automaattinen InlineTension Control pitää ratajännityksen tasaisena kriittisellä radanohjauksen alueella painoyksikön ja taittolaitteen yläosan välillä.

Märkäoffsetin asiantuntija

Painovärien ja kostutusveden annostelun alueella saatujen kokemusten perusteella manroland voi automatisoida ja optimoida märkäoffsetprosessia edelleen. InlineDensity Control mm. vähentää makulatuuria ja tarjoaa tasaisen korkean laadun läpi koko tuotannon.

Moderneja toimintamalleja

Kaiken kruunaa tietysti tosiasia, että uudet koneet ovat helppokäyttöisiä. Uudet matalammat painoyksiköt tarjoavat seuraavia etuja:
– Pääsy painoyksikköön on aina varmistettu, myös ajon aikana.
– APL ja APL logistics voidaan jälkiasentaa milloin tahansa.
– Uusi design ei pidennä konelinjaa, ja matalampi rakenne helpottaa käyttöä ja ylläpitoa.

Modernit toimintamallit, oleellisesti lyhyempi kuntoonlaittoaika APL:n ja APL logistics’in ansiosta sekä uudet autoprint-toiminnot ClosedLoop-alueella ovat perusta manrolandin One Touch -visiolle. Tai toisin sanoen: visio automaattisesta painotuotannosta on tulossa todeksi.

Share: