Sanomalehtien Liitosta tulee Uutismedian liitto

4.6.2020 12:25Uutiset » Toimiala
Petteri Putkiranta on Sanomalehtien Liiton puheenjohtaja ja Sanoma Media Finlandin uutis- ja featuremediayksikön liiketoimintajohtaja. Kuva: Sanoma.

Sanomalehtien Liitto vaihtaa nimensä Uutismedian liitoksi. Sanomalehtien Liiton kevätkokous päätti uudistuksesta torstaina 4.6. Uusi nimi otetaan käyttöön ensi marraskuussa. Liiton jäseninä on tällä hetkellä 114 yritystä, joilla on yhteensä 232 julkaisua.

– Uutismedia on nykyaikainen ja alustariippumaton termi. Se kattaa hyvin sekä painetun että digitaalisen julkaisemisen ja on yhdistävä nimitys kaikille liiton jäsenmedioille. Nimenmuutoksemme seuraa kansainvälistä news media -mallia, liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta perustelee.

Sanomalehtien toimialajärjestön nimi on ollut Sanomalehtien Liitto vuodesta 1948. Sitä ennen se oli Suomen Sanomalehdenkustantajain Liitto vuodesta 1916 lähtien. Liitto perustetiin vuonna 1908 nimellä Suomen Lehtijulkaisijat.

Liiton uusi nimi on ruotsiksi Nyhetsmediernas förbund ja englanniksi News Media Finland.

– Suurin osa liiton jäsenistä on edelleen sanomalehtiä, eikä tämä arvostettu termi katoa mihinkään. Yhä useammin sen rinnalla tai sijasta puhutaan kuitenkin uutismediasta. Uutismedia mielletään sanomalehteä helpommin myös digitaaliseksi julkaisuksi, liittojohtaja Jukka Holmberg toteaa.

Uutismedian liitto on Suomen sanomalehtien ja kaupunkilehtien julkaisijoiden ja muiden uutismedioiden toimialajärjestö. Sen tehtävänä on parantaa uudistuvan, luotettavan ja suomalaisille merkityksellisen uutismedian toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä. Liiton päätoimintoja ovat edunvalvonta, markkinointi, tutkimukset, mediakasvatus, koulutukset ja viestintä. Liitto julkaisee Suomen Lehdistö -lehteä.

Liiton jäseninä on tällä hetkellä 114 yritystä, joilla on yhteensä 232 julkaisua: 169 sanomalehteä, 57 kaupunkilehteä, 2 verkkojulkaisua ja 4 muuta lehteä.

Uutismedian liitto on media-alan yhteisestä edunvalvonnasta vastaavan Medialiiton suurin jäsenjärjestö.

Share: