Pyrollista KM-Yhtymän pääomistaja

1.8.2012 10:28Uutiset » Toimiala

Perhekonserni Pyroll on hankkinut omistukseensa yli 90 prosenttia joensuulaisen KM-Yhtymä Oy:n osakekannasta. Kauppa on tarkoitus saattaa päätökseen lähiviikkoina. Myyjänä on Osuuskunta ItäMaito sekä suurin osa yli 3000 pienosakkeenomistajan osakekannasta. Yrityskaupalla Pyroll vahvistaa erityisesti pakkausliiketoimintaansa.

Aloite yrityskauppaan tuli suurimman osakkeenomistajan ItäMaidon puolelta. Osuuskunta käynnisti kesällä 2011 konsernirakenteensa ja toimintojensa strategisen kehittämisen, johon liittyen päätettiin etsiä uutta omistajaa etenkin meijeriteollisuutta aikoinaan palvelemaan perustetulle KM-Yhtymälle. ItäMaito, johon kuuluu noin 2500 maidontuottajaa Itä-Suomessa, toimittaa Valiolle vuosittain yli 500 miljoonaa litraa maitoa jalostettavaksi. ItäMaidon omistusosuus Valio Oy:stä on noin 26 %.

Ottaen huomioon osakkaille tarjotun hinnan, Pyrollin taustat sekä tavoitteet KM-Yhtymän suhteen, ItäMaidon hallitus päätti huhtikuussa hyväksyä Pyrollin ostotarjouksen kaupasta sekä suosittaa pienosakkaille osakkeiden myymistä sovituin ehdoin. Kevään ja alkukesän aikana ostotarjouksen hyväksyivät osakkeenomistajat, jotka edustavat yli 90% osakekannasta. Kaupan syntymistä edistivät teollisuusneuvos Reino Uusitalon perustaman Pyrollin suomalaisuus, toiminta perheyrityksenä sekä riittävät resurssit edistää KM-Yhtymän kehittämistä ja kannattavuutta.

Pakkauspuolella paljon synergiaa

KM-Yhtymä Oy:n liikevaihto oli viime vuonna yli 12 miljoonaa euroa. Yhtiön liiketoimintayksiköt ovat KM Pakkaus ja Suomen Painotuote. KM Pakkaus valmistaa Joensuussa pakkauksia ja pakkausmateriaaleja meijeriteollisuudelle ja muulle elintarviketeollisuudelle. Tuotevalikoimaan sisältyvät esimerkiksi jogurttien, viilien ja ravintorasvojen kannet ja välilehdet, jäätelötuuttien kääreet, rasvakääreet ja muut kääreet. Kotimaan lisäksi tuotteita menee vientiin EU-alueelle ja Venäjälle.

Pyroll valmistaa pakkauksia paperista, kartongista ja muovista kymmenessä pakkaustehtaassa eri puolilla Suomea ja käyttää painomenetelminä niin fleksopainoa, arkkioffsetia kuin digipainoakin. Pyrollin toimitusjohtajan Hannu Vakkarin mukaan KM Pakkauksen ja Pyrollin tuotteissa on merkittävää synergiaa, mikä avaa mahdollisuuksia tuoteoptimoinnille, innovatiiviselle tuotekehitykselle sekä entistäkin kattavamman tuotevalikoiman tarjoamiselle asiakaskunnalle. KM Pakkauksen ja Pyrollin asiakaskunta on paljolti sama, joten jatkossa asiakkaat saavat tarvitsemansa pakkaukset joustavasti samalta toimittajalta.

Suomen Painotuote valmistaa painotuotteita arkkioffsetilla sekä digitaalisesti painettuina. Tuotteita ovat muun muassa esitteet, vuosikertomukset, tuoteluettelot ja toimistopainotuotteet. Yksikössä on myös pakkausteollisuutta palveleva prepress-osasto.

KM-Yhtymän toimitusjohtaja Paavo Martikainen siirtyy Pyrollin palvelukseen ja toimii 1.8. alkaen KM Yhtymän lisäksi Pyrollin muovipakkaustehtaiden liiketoiminnasta vastaavana johtajana. Pyrollin muovipakkaustehtaat sijaitsevat Salossa, Tervajoella ja Merikarvialla.

Share: