Paperiteollisuuden markkinatilanne parantunut

7.2.2014 08:47Uutiset » Toimiala

Paperiteollisuuden markkinatilanne parantui loppuvuonna vähän EK:n uusimman suhdannebarometrin mukaan. Suhdannetilanne on silti keskimääräistä heikompi, ja tilauskanta matalalla. Teollisuus odottaa tuotannon kasvavan hieman lähikuukausina.

Tilanteen parantuminen näkyy myös suurten metsäyhtiöiden viime vuoden tuloksissa. UPM kertoi vuoden 2013 tulostiedotteessaan, että sen paperiteollisuusryhmä Paper ENA kykeni palauttamaan kannattavuutensa edellisvuoden tasolle. Vuoden lopussa liiketoiminta-alueen kustannusrakenne oli selkeästi alkuvuotta kilpailukykyisempi.

Stora Enson Printing and Reading -yksikkö pystyi tuottamaan viime vuonna vakaata kassavirtaa siitä huolimatta, että markkinat ovat rakenteellisessa alamäessä. Yhtiö supisti paperin ja kartongin tuotantoaan 11 prosenttia viime vuonna.

UPM:n mukaan Euroopan taloustilanteen hienoinen parantuminen voi lieventää jo kaksi vuotta jatkunutta kysynnän heikkenemistä Euroopan graafisten paperien markkinoilla.

EK:n suhdannebarometri ei tarjonnut näkyvää muutosta painoalan suhdannetilanteeseen. Se on jatkunut merkittävän heikkona, ja tuotanto on supistunut. Tuotantomäärien odotetaan pysyvän lähikuukausina ennallaan.

Kuva: UPM.

Share: