Paperin tuotannon voimakas lasku jatkunut

3.11.2020 07:30Uutiset » Pakkaukset
Pakkauskartongilla on olut kysyntää pandemia-aikananakin. Stora Enson Varkauden tehtaalla valmistetaan aaltopahvipakkauksen pintakartonkia. Kuva: Stora Enso.

Suomen metsäteollisuuden tuotanto aleni Suomessa kaikissa päätuoteryhmissä heinä–syyskuussa, kun koronakriisi vaimensi yhä kansainvälistä kysyntää. Paperin tuotannon voimakas lasku jatkui ja tuotantomäärä putosi 25 % viime vuoden tasosta. Parhaiten pintansa pitivät kartongin ja sellun tuotanto.

Kartongin tuotantotonnit laskivat kesäkvartaalilla 2,1 prosenttia ja sellun 2,9 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Pakkauskartonkien kysyntää tukee koronapandemian aikana muiden muassa kasvanut verkkokauppa ja sellun tuotantoa hygieniatuotteiden vahva kysyntä. Myös pidemmällä aikavälillä erilaisten kartonki- ja sellutuotteiden kysynnän odotetaan kasvavan.

– Megatrendit näkyvät tuotantomäärissä myös koronapandemian kaltaisessa poikkeustilanteessa. Ilmastonmuutoksen maailmassa metsäteollisuus tuottaa ratkaisuja, kun puupohjainen tuotanto korvaa enenevässä määrin fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvaa tuotantoa, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen toteaa.

Jyrkimmin on supistunut paino- ja kirjoituspapereiden tuotanto. Graafisten papereiden tuotantotonnit ovat tammi–syyskuussa laskeneet 30,4 prosenttia viimevuotisesta, kun erikoispapereissa lasku on ollut 3,4 prosenttia. Erikoispapereita ovat esimerkiksi tarra- ja irrokepaperit.

– Paino- ja kirjoituspapereissa Suomen tuotantokapasiteetti on noin viisi prosenttia globaalista kapasiteetista. Kotimainen tuotanto mahtuisi kyllä markkinoille, jos Suomen kustannuskilpailukyky olisi kohdallaan, Jaatinen sanoo.

Share: