Paperi painaa metsäteollisuutta

14.8.2013 07:49Uutiset » Toimiala

Suomen metsäteollisuuden tuotanto kasvoi hieman alkuvuonna, vaikka alan uutisista on syntynyt päinvastainen vaikutelma. Graafisten papereiden laskeva kysyntä painaa tuotantoa alaspäin, mutta kartonki ja sellu ovat viennin uusia tähtituotteita.

Metsäteollisuuden suhdannekatsauksen mukaan paperiteollisuudella oli vaikeaa tammi-kesäkuussa. Paperiteollisuuden tuotantoa supisti erityisesti graafisten papereiden rakenteellinen sekä taloustaantumasta johtuva kulutuksen väheneminen. Graafisia papereita tuotettiin tammi-kesäkuussa yhteensä 3,1 miljoonaa tonnia, mikä on 3,8 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Suomen paperituotannosta noin 60 prosenttia on graafisia paperilajeja, joiden kulutus laski Euroopassa alkuvuonna yli 6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Kartongin ja sellun tuotanto sen sijaan nousi selvästi. Kartonkia tuotettiin 1,5 miljoonaa tonnia, eli 10,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2012 vastaavana ajankohtana. Tuotantoa kasvattivat Suomessa tehdyt investoinnit kartongin valmistuskapasiteettiin. Sellun tuotanto Suomessa tammi-kesäkuussa 2013 oli 3,6 miljoonaa tonnia. Kasvua edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna oli 4,4 prosenttia.

Euroopan taloustaantuma painoi saha- ja vaneriteollisuuden tuotteiden kysyntää yhä alaspäin, ja vienti Eurooppaan laski 2 prosenttia. Puutuoteteollisuus on saanut kuitenkin kaivattua piristystä viennistä Euroopan ulkopuolelle, jonne vienti kasvoi 16 prosenttia. Sahateollisuuden suhdannetilanne jatkuu heikkona, sillä taloudessa ei odoteta nopeita käänteitä parempaan.

Kuva: Sellulevyjä/UPM.

Share: