Painetulla kirjalla valoisa tulevaisuus

4.5.2018 08:42Uutiset » Toimiala
Stora Enso Anjala kirjapaperi. Kuva: Marja Seppälä.

Stora Enson toteuttama tutkimus osoittaa, että painetulla kirjalla on valoisa tulevaisuus. Tutkimuksen mukaan painetut kirjat ovat jatkossakin tärkeitä, ajankohtaisia, kiinnostavia ja edelleen erittäin arvostettuja e- ja äänikirjoihin verrattuna.

Stora Enso on johtava kirjapaperin ja kirjankansiin käytettävien kartonkien toimittaja. Se toteutti yhdessä tutkimusyritys Opticom Internationalin kanssa 80:een syvähaastatteluun perustuvan tutkimuksen 13 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Tavoitteena oli saada parempi käsitys kustannusalan ja kirjamarkkinoiden haasteista sekä mahdollisuuksista. Tutkimukseen osallistui kustantajia, vähittäiskauppiaita, painotaloja, tukkureita ja alan uusia toimijoita, kuten ääni- ja e-kirjakustantamoita sekä kirjojen digitointia harjoittavia yrityksiä.

– Yksi tutkimuksen tärkeimpiä tuloksia oli, että painetulla kirjalla on hyvä tulevaisuus, sanoo Stora Enson Paper-divisioonan sanomalehtipaperi- ja kirjapaperisegmentin johtaja Essi Lauri.

Vaikka ääni- ja e-kirjat ovat tärkeitä ammatti- ja oppikirjasegmentissä, vain kahdeksan prosenttia vastaajista uskoo e-kirjojen volyymien kasvuun.

– Kiinnostus e-kirjoja kohtaan näyttää jonkin verran tasaantuneen, ja äänikirjoja ei välttämättä nähdä painetun kirjan vaihtoehtona, vaan pikemminkin niiden täydentäjänä. Lenkillä tai autoa ajaessa ei voi lukea, mutta äänikirjaa voi kyllä kuunnella, Lauri sanoo.

E-kirjojen myynti on ollut vahvaa Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa (markkinaosuus noin 20 %), mutta kasvu on pysähtynyt viime vuosina eikä se ole vaikuttanut painettujen kirjojen myyntiin siinä määrin kuin sen odotettiin vaikuttavan. Ranskassa ja Saksassa e-kirjojen osuus on alle 10 prosenttia markkinoista. Kehittyvillä markkinoilla kiinnostus e-kirjoja kohtaan on heikompaa huolimatta tablettien ja älypuhelinten nopeasta yleistymisestä.

Tietyntyyppisissä kirjoissa painettu versio näyttää pitävän pintansa. Esimerkkejä ovat kovakantiset kirjat, kuten lastenkirjat, valokuvakirjat ja lahjaksi annettavat kirjat sekä harrastuksiin liittyvät kirjat, kuten nikkarointi-, puutarha- ja keittokirjat.

– On aivan eri tunne pitää kädessä painettua kirjaa verrattuna e-kirjaan. Se on elämys. Ja siinä paperi ja kansi, materiaalin tuntu ja laatu ovat tärkeitä, Lauri sanoo.

Stora Ensolla on markkinoiden laajin mekaanisten ja puuvapaiden kirjapaperien valikoima ja lisäksi laaja valikoima kirjankansiin tarkoitettuja kartonkeja, jotka soveltuvat vaativiin jälkikäsittelyihin, kuten kohokuvionteihin, foliointeihin ja lakkauksiin. Kaikki Stora Enson kirjapaperit ja -kartongit on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, ja ne ovat täysin kierrätettäviä.

Share: