Painettuja aikakauslehtiä tulee lisää

7.1.2015 08:02Uutiset » Toimiala

Painettujen aikakauslehtien määrä kasvaa Pohjois-Amerikassa, vaikka media digitalisoituu nopeasti. Myös Suomessa uusia aikakauslehtiä lanseerattiin ahkerasti 2014. Harrastelehdet ja terveyslehdet näyttävät kiinnostavan lukijoita.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa lanseerattiin 190 uutta painettua aikakauslehteä vuonna 2014 MediaFinderin pitämän tilaston mukaan. Vuonna 2013 lanseerausten määrä oli 185. Eniten julkaistiin uusia paikallisia lehtiä ja toiseksi eniten terveysalan lehtiä. Lopettaneiden lehtien määrä kasvoi myös ennätyksellisesti. Kaikkiaan 99 nimikettä poistui markkinoilta.

Suomessa harrastelehdet olivat edelleen suurin ryhmä uusien aikakauslehtien lanseerauksissa. Vuonna 2014 uusia lehtinimikkeitä julkistettiin peräti 20, joista kymmenen luokitellaan harrastelehdiksi. Nämä lehdet liittyvät muun muassa monenlaisiin kädentaitoihin, liikuntaan ja ristikoihin. Kaikki uutuudet olivat yleisölehtiä. Suurimmillaan uuden lehden painos on 90 000. Yhtään asiakaslehteä tai ammatti- ja järjestölehteä ei ilmoitettu Dagmarin pitämiin tilastoihin viime vuonna.

– Median digitalisoitumisesta huolimatta joka vuosi syntyy uusia painettuja lehtiä. Näyttää siltä, että erityisesti eri alojen harrastajat arvostavat sitä, että asiantuntija kokoaa lehteen heille tärkeät asiat. Ristikot ovat myös edelleen suosittua ajanvietettä ja aivojumppaa, toteaa Aikakausmedian markkinointi- ja tutkimusjohtaja Saara Itävuo.

Kuva: A-lehtien uusi Apu Terveys -lehti.

Share: